Schimbare de strategie anti-COVID: Olanda impune folosirea măștilor în spațiile publice închise

Schimbare de strategie anti-COVID: Olanda impune folosirea măștilor în spațiile publice închise
Foto: Pixabay

O lege care obligă la folosirea măștii de protecție, ca măsură anticoronavirus, a intrat în vigoare marți, în Olanda, marcând o schimbare, ce-i drept graduală, a strategiei autorităților în lupta cu epidemia, informează Reuters.

Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice închise din Olanda

Olanda e în carantină parțială din 13 octombrie. Autoritățile sanitare au anunțat că în săptămâna 24 noiembrie – 1 decembrie, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut la 33.949, față de cele 36.931, câte s-au înregistrat în săptămâna precedentă.

Actul normativ intrat în vigoare azi prevede obligativitatea purtării măștii de protecție, pentru o perioadă inițială de trei luni, în toate spațiile publice închise, inclusiv în școli, supermarketuri și restaurante. Încălcarea legii poate fi sancționată cu amendă de 95 de euro.

Din martie până în septembrie, urmând sfaturile Institutului Național de Sănătate, guvernul olandez nu a recomandat folosirea măștilor în alte spații decât mijloacele de transport.

Organizația Mondială a Sănătății a început să recomande folosirea măștilor de protecție în spațiile publice în care nu se poate păstra distanța socială începând din luna iunie. Dar președintele Institutului Național de Sănătate din Olanda, Jaap van Dissel, a afirmat că nu există dovezi științifice convingătoare privind utilitatea lor. El a mai argumentat că folosirea măștilor i-ar putea face pe oameni să fie mai puțini atenți la respectarea altor măsuri de prevenție, precum păstrarea distanței sociale.

Totuși, pe 30 septembrie, guvernul olandez a schimbat tactica și a început să îndemne insistent la folosirea măștilor în spațiile publice aglomerate, așa cum recomandă acum majoritatea autorităților sanitare. Olandezii nu prea au urmat sfatul și nu e prea clar dacă legea chiar va fi aplicată, notează Reuters.

În ciuda sfatului guvernului, Institutului Național de Sănătate precizează încă pe site-ul său că efectele folosirii măștii de protecție sunt „probabil modeste”.

Folosirea măștilor de protecție ca măsură anticoronavirus – Care e situația în România

În România, masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă, începând din 15 mai, când țara a trecut din starea de urgență în starea de alertă în care se află și azi.

Ulterior, din 9 noiembrie, masca a devenit obligatorie și în spațiile publice deschise. Cei care nu poartă masca de protecție sau o folosesc necorespunzător riscă amenzi între 500 şi 2.500 lei.

În contextul în care Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de peste 2,9 milioane de lei și a retras de pe piață milioane de măști neconforme, premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că oamenii nu vor fi amendați dacă poartă astfel de măști.

Totodată, șeful Guvernului a precizat că majoritatea măștilor neconforme sunt aduse din China și i-a îndemnat pe români să cumpere măști făcute de producătorii locali, deoarece acestea respectă toate standardele de calitate.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)