Schimbări importante în Uniunea Europeană: Cetățenii americani nu vor mai putea intra în UE doar cu pașaportul

Schimbări importante în Uniunea Europeană: Cetățenii americani nu vor mai putea intra în UE doar cu pașaportul
Schimbări importante în Uniunea Europeană: Cetățenii americani nu vor mai putea intra în UE doar cu pașaportul. Foto: Pixabay

Cetățenii SUA nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană doar cu pașaportul, ci vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (ETIAS – European Travel Information and Authorization System) și să plătească o taxă.

Cetățenii americani vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european, doar după parcurgerea acestei etape birocratice. Potrivit CNN, prevederea va intra în vigoare în luna mai a anului 2023, când americanii nu vor mai avea libertatea de a călători în Europa fără restricții sau fără să plătească taxe.

Uniunea Europeană instituie un program similar Visa Waiver

Uniunea Europeană a transmis lansarea ETIAS, un nou sistem de informare și autorizare cu privire la călătoriile în interiorul Uniunii Europene, care se va aplica cetățenilor din statele non-UE cărora li se permite să intre în UE fără viză, dar care trebuie să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Drept urmare, străinii care doresc să intre în UE fără viză trebuie să completeze formulare suplimentare pe un site special și să plătească o taxă de 7 euro .

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiție obligatorie pentru admiterea în spațiul Schengen a cetățenilor non-UE, chiar dacă aceștia nu au nevoie de viză, potrivit Digi24.

Lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici.

Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

Cel puţin 30 de milioane de persoane se deplasează în fiecare an în UE fără viză, şi nu ştim mare lucru despre ele. ETIAS va acoperi acest gol pentru că va cere un «background check» (verificare a istoricului – n.r.)”, conform eurodeputatului Jeroen Lenaers, raportor în acest dosar.

Cererile ETIAS vor fi prelucrate cu bazele de datele ale UE si ale Interpolului

Potrivit reprezentanților Uniunii Europene, introducerea ETIAS are scopul de a crește securitatea internă și de a preveni imigrația ilegală, protejarea sănătății publice, precum și reducerea întârzierilor la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe, mai arată sursa citată.

Autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Urmăriți B1TV.ro și pe