Erich Zwettler, șeful Oficiului de Stat pentru Protecția Constituției din Viena, a fost demis deoarece anchetele efectuate după atacul terorist de zilele trecute au arătat că instituția pe care o conducea avea informații despre atacator, dar le-a ignorat și nu a evaluat corect pericolul pe care acesta îl reprezenta.
Vineri, în cadrul unei conferințe la Ministerul austriac de Interne, autoritățile au admis că autorul atacului trebuia încadrat ca persoană periculoasă, date fiind informațiile primite din Slovacia și contactele dintre acesta și suspecți din Germania. Dacă exista această informație, „pericolul putea fi evaluat diferit”, a precizat Gerhard Pürstl, șeful Poliției din Viena, citat de puls24.at.
Pürstl a explicat că, în iulie, asasinul s-a întâlnit cu persoane aflate sub supravegherea serviciilor de informații germane și care se aflau pe teritoriul Austriei. El a mai spus că acest fapt, precum și încercarea eșuată a atacatorului de a face rost de arme din Slovacia „ar fi trebuit să ducă ducă la o altfel de evaluarea a pericolului pe care îl reprezenta făptuitorul”.
Gerhard Pürstl a mai precizat că Erich Zwettler, șeful Oficiului de Stat pentru Protecția Constituției din Viena, a fost demis pentru a fi asigurată o muncă eficientă a comisiei independente de anchetă.
Tot vineri, ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a declarat că, în vară, asasinul a luat legătura cu persoane monitorizate de către Oficiu. Cu toate acestea, responsabilii nu au ajuns la nicio concluzie.
Potrivit vienna.at, Nehammer a vorbit apoi despre „greșeli care, din punctul nostru de vedere, sunt evidente și intolerabile”. Pentru una dintre ele a plătit cu funcția Zwettler. Întrebat despre responsabilitatea politică pe care și-o asumă el în acest eșec, ministrul a răspuns că el a luat măsuri când a fost informat despre gravele erori produse.
Anterior, Herbert Kickl, fost ministru austriac al Internelor, a declarat că atacul terorist comis la Viena pe 2 noiembrie putea fi evitat. El a afirmat că atacatorul și colaboratorii săi s-ar fi aflat sub observația Oficiului de Stat pentru Protecția Constituției și Combaterea Terorismului.
Mai mult, autoritățile din Slovacia au informat Serviciile austriece de informații cu privire la faptul că teroristul ar fi plănuit să cumpere arme de război din această țară.
„În cursul ultimelor ore, au apărut informații care arată că, cu câtva timp înainte de atacul terorist, serviciile secrete slovace au informat BVT despre subiectul atacatorului. Acestea au indicat că el voia să procure muniție”, a spus el.
Kickl a mai susținut că atacatorul ar fi fost informat de o sursă cu privire la o razie de amploare cu numele de cod ”Ramses” care urmă aibă loc pe 3 noiembrie, razie în care ținte ar fi fost el și apropiații săi. Prin urmare, atacul de pe 2 noiembrie ar fi avut loc ca reacție a teroriștilor la aceste informații.
Între timp, Guvernul Austriei a dispus închiderea „moscheilor radicale”.