Serbia încă vrea în UE, după 20 de ani de așteptare. Vucic: Sunt sătul să primesc lecții despre apropierea de Rusia și China. Liderii europeni se văd mai des decât mine cu Putin și Xi (VIDEO)

Serbia încă vrea în UE, după 20 de ani de așteptare. Vucic: Sunt sătul să primesc lecții despre apropierea de Rusia și China. Liderii europeni se văd mai des decât mine cu Putin și Xi (VIDEO)
Foto: Președintele Serbiei (sursă: Facebook)

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, spune că „s-a săturat să primească lecții” din partea liderilor europeni despre relațiile apropiate cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne angajat pe drumul spre aderarea la UE, în ciuda amânărilor fără precedent pe care le-a primit, relatează Euronews.

Președintele sârb, ajuns în fruntea statului în 2017, a spus că Serbia încă este pe drumul spre aderarea la UE, în pofida deziluziilor. Într-un interviu la Davos, el i-a criticat pe cei care spun că Serbia este prea apropiată de Rusia și China, dând vina pentru lentoarea cu care se mișcă procesul de integrare în blocul comunitar european pe „geopolitică”.

„Serbia nu este foarte entuziasmată, dar încă suntem angajați pe traseul spre UE, pentru că nu vedem o alternativă reală la UE. Suntem pe acest drum de 20 de ani deja. Cred că, în afară de Turcia, nicio altă țară nu a așteptat atât de mulți ani”, a spus Vucic.

El a negat că progresul minimal înregistrat normalizarea relației cu Kosovo ar fi singurul motiv al amânărilor, deși recunoaște că acesta este cel principal, afirmând că adevărata cauză este lipsa stimulentelor pentru UE și aliații occidentali.

„Este în principal din cauza relației Belgrad-Priștina. Dar în același timp, chiar și astăzi, am discutat asta nu numai cu oficiali europeni, ci și cu Mike Pompeo (n.r. – șeful diplomației americane). L-am întrebat dacă ar fi de ajuns pentru aderarea la UE să facem un aranjament cu Priștina, să găsim o soluție de compromis. Iar nimeni din UE, și nici din SUA, pentru că ele cooperează intens, nu au putut confirma că vom fi parte din UE. Acest lucru înseamnă că trebuie să așteptăm o decizie și o concluzie din partea UE, dacă vor ca Serbia să fie parte din UE sau nu”, a mai spus Vucic.

Președintele sârb a vorbit, așadar, și despre relația cu Rusia și China, denunțând o așa-zisă ipocrizie a liderilor europeni, care deși îi reproșează Serbiei o presupusă apropiere de est, s-ar întâlni cu Xi Jinping și Vladimir Putin chiar mai des decât Vucic.

„Întotdeauna îi spun lui Putin- și nu fac un secret din asta, așa cum procedează alți politicieni din UE, pentru că atunci când îl văd pe Putin uită de unde au venit- îi spun că suntem pe drumul spre aderare la UE, acesta este obiectivul nostru strategic. (…) Ca să fiu sincer, sunt sătul să primesc lecții și să mi se tot spună despre cooperarea noastră cu China, Rusia, după care îi văd pe toți ceilalți cum se întâlnesc cu Xi Jinping și cu Putin chiar mai des decât o fac eu. Facem tot ce este mai bine pentru cetățenii noștri”, a mai declarat Aleksandar Vucic.