Serghei Lavrov ar trebui să ceară scuze public tuturor evreilor, spune Dmytro Kuleba: „Antisemitismul în rândul elitelor Rusiei are o istorie îndelungată”

Serghei Lavrov ar trebui să ceară scuze public tuturor evreilor, spune Dmytro Kuleba: „Antisemitismul în rândul elitelor Rusiei are o istorie îndelungată”
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Bensch

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi că omologul său rus, Serghei Lavrov, ar trebui să ceară scuze public evreilor de pretutindeni pentru comentariile pe care le-a făcut despre nazism și Adolf Hitler, transmite CNN.

Dmytro Kuleba: „Singura cale de ieșire pentru Lavrov este să ceară scuze public tuturor evreilor. Antisemitismul nu poate fi tolerat”

„Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, și cu mine suntem amândoi revoltați de declarațiile antisemite ale ministrului rus. Am subliniat că antisemitismul în rândul elitelor Rusiei are o istorie îndelungată. Singura cale de ieșire pentru Lavrov este să ceară scuze public tuturor evreilor. Antisemitismul nu poate fi tolerat”, a scris șeful diplomației ucrainene, joi, pe Twitter.

Serghei Lavrov a reiterat duminica trecută pentru televiziunea italiană că Federația Rusă ar fi invadat Ucraina pentru „denazificarea” țării. Când jurnalistul i-a atras atenția că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu, șeful diplomației ruse a răspuns: „Poate că greșesc, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Nu înseamnă absolut nimic. Evreii înțelepți spun că antisemiții cei mai înflăcărați sunt de obicei evrei”.

Oficialii israelieni au condamnat declarația ministrului rus, iar ambasadorul rus în Israel a fost convocat de Ministerul israelian al afacerilor externe pentru a da explicații. Premierul Naftali Bennett a respins afirmațiile drept „minciuni”, în timp ce Yair Lapid a spus că sunt „de neiertat și revoltătoare”, avertizând că Statul Israel „a încercat să mențină relații bune cu Rusia, dar există o linie, iar în acest moment linia a fost depășită”.

„Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi chiar pe evrei de antisemitism”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

Moscova a continuat schimbul de replici marți, când purtătoarea de cuvânt din Ministerul rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, a susținut că mercenarii israelieni luptă în Ucraina alături de Azov, un batalion militar ucrainean cu rădăcini neonaziste.

Urmăriți B1TV.ro și pe