Siria: Orașul Homs, în trecut "capitala revoluției", controlat în întregime, de duminică, de forțele regimului

Siria: Orașul Homs, în trecut "capitala revoluției", controlat în întregime, de duminică, de forțele regimului

Regimul sirian a preluat controlul în totalitate, duminică, asupra orașului Homs, odată cu evacuarea rebelilor din ultimul cartier pe care aceștia îl mai dețineau în acest al treilea oraș al Siriei, care fusese supranumit "capitala revoluției" la începutul revoltei, în 2011, transmit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

Guvernatorul provinciei centrale Homs, Talal al Barazi, citat de agenția siriană oficială de știri SANA, preluată de EFE, a declarat duminică orașul "liber de arme și oameni înarmați".Aceasta a mai amintitcă evacuarea cartierului Al Waer, supervizată de Rusia în virtutea unui acord, marchează ultima înfrângere a rebeliunii, zdrobită de trupele regimului, susținute de aliații rus și iranian.

Din decembrie, aceasta a pierdut bastionul său, la Alep (nord), și aproape ultimele sale cartiere la Damasc.

Televiziunea siriană de stat, citată de EFE, a arătat, la rândul său, imagini din interiorul cartierului Al Waer, unicul unde se mai înregistra prezența rebelilor până la plecarea de duminică a ultimilor insurgenți cu familiile lor, prin aplicarea acordului convenit între părți pentru pacificarea zonei.

Conform SANA, 989 de persoane, între care 308 luptători ai unor miliții, au abandonat Al Waer la bordul a 26 de autobuze în direcția localității Jarablus, în nordul provinciei Alep, controlată de facțiuni rebele sprijinite de Turcia.Acestor evacuați se adaugă alte 463 de persoane, dintre care 151 de combatanți, care au fost transportate în provincia Idlib.

Evacuarea civililor și luptătorilor din Al Waer a început pe 18 martie ca parte a strategiei guvernului sirian de a ajunge la ceea ce denumește "procese de reconciliere națională". Aceste procese sunt, în practică, notează EFE, acorduri de predare, care se aplică în zonele asediate și la care se ajunge după negocieri între autorități și grupări rebele locale.

Ca și la începutul operațiunii de evacuare, soldați ruși și vehicule ale acestora erau vizibili duminică în vecinătatea Al Waer. Conform acordului, trupele ruse (între 60 și 100 de oameni) trebuie să se deplaseze în cartier pentru a veghea asupra securității locuitorilor încă prezenți sau a celor care vor să se reîntoarcă în oraș.

Tags:
Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)