Sistemul de alertă lansat cu fast de Guvernul francez a trimis notificări despre atentatul din Nisa abia la câteva ore după producerea tragediei

Sistemul de alertă lansat cu fast de Guvernul francez a trimis notificări despre atentatul din Nisa abia la câteva ore după producerea tragediei
Foto: bfmtv.com

Aplicația SAIP (Sistemul de Alertă și de Informare a Populației) a fost prezentată cu mare fast de către Guvernul francez pe 8 iunie, scopul ei fiind acela de a avertiza imediat oamenii în caz de atac terorist. Departe de a-și îndeplini misiunea, aplicația a trimis primele notificări la câteva ore după comiterea atentatului din Nisa. Întârzierea a fost aspru taxată de utilizatorii rețelelor de socializare, informează bfmtv.com.

Lansat cu fast pe 8 iunie, SAIP are rolul de a le transmite utilizatorilor, pe smartphone, să fie în alertă pentru că există suspiciuni privind un atac sau un eveniment excepțional de securitate civilă.

Totuși, SAIP a trimis primele notificări despre atacul din Nisa abia la 01.30 ora locală, deși tragedia s-a produs la ora 22.30.

În jurul orei 23.00, prefectura din Alpes-Maritimes a informat despre producerea unui atac terorist și a sfătuit locuitorii să rămână în case. Prin urmare, alerta putea fi declanșată mult mai devreme.

Un posibil răspuns pentru această întârziere poate fi găsit într-o declarație a hackerului Gael Musquet dată la începutul lunii trecute: "Când știi dinainte că vor exista prea multe apeluri în timpul unui eveniment, instalezi antene suplimentare pentru a acoperi riscul de saturație. Acest lucru se va întâmpla, de exemplu, la Campionatul European de fotbal. Dar, în cazul unei crize neprevăzute, infrastructura nu va rezista, nici pentru apeluri sau pentru SMS-uri, nici pentru datele mobile".