Slovacia a adoptat o lege care permite folosirea certificatului de vaccinare ca bilet de intrare în magazine şi alte spaţii

Slovacia a adoptat o lege care permite folosirea certificatului de vaccinare ca bilet de intrare în magazine şi alte spaţii
Vaccinare anti-COVID / Foto: Hepta.ro

Slovacia intră în rândul statelor europene care iau în considerare introducerea certificatului pentru COVID care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală. Legislativul slovac a adoptat legislația care permite recunoașterea certificatului COVID-19 ca bilet de intrare în magazine şi în locaţiile altor furnizori de servicii, scrie DPA.

Deocamdată măsura nu intră în vigoare. Certificatul, care oferă informaţii despre vaccinare, testarea negativă sau o infectare anterioară, va fi folosit în acest scop în interiorul Slovaciei numai dacă un nou val de infectări va determina reimpunerea restricţiilor antiepidemice, scrie Agerpres.

Actul normativ votat duminică a provocat proteste puternice din partea adversarilor vaccinării. Poliţia slovacă a fost nevoită să folosească vineri gaze lacrimogene pentru a opri sute de activişti anti-vaccinare să pătrundă în clădirea parlamentului de la Bratislava.

Slovacia are o populaţie de circa 5,5 milioane de locuitori, dintre care mai mult de 1,9 milioane au fost vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă.

Guvernul slovac are în plan să lanseze luna viitoare o loterie a vaccinării, pentru a stimula interesul populaţiei să se vaccineze anti-COVID-19.