Slovenia ia in calcul posibilitatea de a opri vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani

Slovenia ia in calcul posibilitatea de a opri vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Autoritățile din Slovenia intenționeazăsă oprească imunizarea cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Şefa comisiei consultative din cadrul Ministerului Sănătăţii, Bojana Beovic, a declaratcă autorităţile investigheazălegăturacauzală între vaccinarea cu serul AstraZeneca şi trombozele cerebrale care au apărut în unele cazuri în mai multe ţări după administrare, scrie agerpres.ro.

Începând de săptămâna viitoare, grupa de vârstă de peste 60 de ani este programată la vaccinare în Slovenia. Anterior, fusese rândul celor de peste 64 de ani, precum şi a pacienţilor cu risc ridicat şi a personalului din grupurile profesionale vulnerabile de toate vârstele.

Un total de 13,4% dintre sloveni au primit deja prima doză de vaccin anti-COVID-19, iar 6,5%, şi pe cea de-a doua.Incidenţa noilor infecţii a crescut uşor la 590,97 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Ca urmare a numărului mare de infectări, Slovenia a intrat în lockdown în perioada 1-12 aprilie2021.

Specialiștii OMS avertizează că eficiența vaccinului AstraZeneca nu trebuie încă respinsă

Ultimele studii legate de eficiența vaccinului produs de AstraZeneca împotriva noului coronavirus a trezit tot mai multe îngrijorări. Potrivit cercetărilor vaccinul ar avea o eficiență de doar 10% împotriva noilor tulpini de COVID-19. Cu toate acestea, pecialiștii OMS precizează că nu trebuie trasă încă o concluzie pripită.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali ai OMS şi ai sistemului Covax susțin că deocamdată aceste rezultate persimiste nu sunt concludente și că trebuie efectuate studii suplimenatre pentru a respinge eficacitatea vaccinului. Specialiștii usțin că este prea devreme ca vaccinul să fie respins, transmite AFP.

„Este mult prea devreme ca acest vaccin să fie respins. Vaccinul AstraZeneca este o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie. Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem”, a declarat Richard Hatchett, care conduce CEPI, ramura de cercetare a mecanismului Covax înfiinţată de OMS pentru a încerca să garanteze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid.

Urmăriți B1TV.ro și pe