Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat poziţia de favorit pentru funcția de cancelar al Germaniei. Conservatorul Armin Laschet se mai bazează doar pe sprijinul Angelei Merkel

Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat poziţia de favorit pentru funcția de cancelar al Germaniei. Conservatorul Armin Laschet se mai bazează doar pe sprijinul Angelei Merkel
În fotografie - Social-democratul Olaf Scholz, favoritul la succesiunea Angelei Merkel. Sursă Foto: Hepta - DPA Images / Daniel Karmann

Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat statutul de favorit la succesiunea Angelei Merkel, după ce a câștigat și a treia dezbatere televizată a celor trei candidaţi principali. Alegerile din Germania, care vor avea loc într-o săptămână, se anunţă dificile pentru conservatorii lui Merkel.

B1 TV va difuza duminică, de la ora 15:45, un documentar de excepție despre viața și cariera Angelei Merkel.

Olaf Scholz, cele mai mari șanse să ajungă cancelarul Germaniei. Situație dificilă pentru Armin Laschet

La dezbaterea de duminică au participat social-democratul Olaf Scholz, conservatorul Armin Laschet și ecologista Annalena Baerbock.

Un sondaj Forsa citat de AFP arată că Olaf Scholz, ministrul de Finanţe şi vicecancelar, a fost desemnat învingător al dezbaterii de 42% dintre telespectatori. El câștigase și celelalte două dezbateri anterioare.

Armin Laschet a convins numai 27% dintre persoanele chestionate. El nu a reușit să-și pună în dificultate principalul adversar și chiar a părut că-şi pierde firul privind temele sociale. La un moment dat, Laschet a spus „nu am înţeles” după o intervenţie a ecologistei Annalena Baerbock.

Aceasta a primit doar 25% păreri favorabile.

Dreapta, alcătuită din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, are între 20% şi 22% în intenţiile de vot în sondaje, faţă 25% şi 26% pentru SPD și 15% – 17% pentru Verzi. În consecință, notează AFP, dreapta cancelarului federal riscă să se întoarcă în Opoziţie pentru prima dată după 2002.

Un studiu al institutului Allensbach arată că aproximativ 40% dintre alegătorii germani încă nu ştiu pentru cine vor vota. La incertitudine se mai adaugă impactul votului prin corespondenţă. Un lucru e sigur însă: ecologiştii vor juca un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie.

La dezbaterea de duminică, Olaf Scholz şi Annalena Baerbock au părut să facă front comun. Ambii au pledat pentru o creştere a salariului minim. Pentru Armin Laschet, singura speranță a rămas sprijinul afişat al Angelei Merkel, încă populară în rândul germanilor.