Sondaj: Andrzej Duda câştigător la limită al alegerilor din Polonia

Sondaj: Andrzej Duda câştigător la limită al alegerilor din Polonia
Foto: hepta.ro/DPA Images / Hubert Mathis

Preşedintele actual al Poloniei, Andrzej Duda, ar urma să câştige la limită alegerile prezidenţiale cu 51% din voturi, potrivit ultimului sondaj Ipsos publicat duminică noapte, cu o marjă de eroare de un punct procentual.

Contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varşoviei, şi-a asigurat 49% din voturi, potrivit sondajului, citat de nrk.no.

Prognoza se bazează pe rezultatele de la 450 de secții de votare și sondajele din ziua alegerilor din alte 50 de secții de votare.

Andrzej Duda ar câştiga la limită alegerile din Polonia

Un sondaj publicat anterior a arătat că între candidați a existat o competiție acerbă, în care Andrzej Duda a condus la limită.

Un număr recent a arătat că participarea la vot a cetățenilor a fost de 67,9 la sută, ceea ce reprezintă o cifră a prezenței la urne record în Polonia.

Președintele în vigoare, Andrzej Duda, s-a declarat deja câștigător duminică seară, deși rezultatul părea să poată merge pe ambele sensuri.

”Trăiască Polonia! Câștigarea alegerilor cu o prezență de 70 la sută este cu adevărat incredibilă. Sunt foarte atins. Mulțumesc tuturor susținătorilor mei”, a spus Duda la o întâlnire electorală din orașul Pultusk, la 60 de kilometri nord de Varșovia.

Actualul președinte a aparținut fostului partid de drept și justiție (PiS). În conformitate cu tradiția poloneză, el a demisionat din partid când a devenit președinte, dar are încă sprijinul lor.

Andrzej Duda s-a remarcat drept un apărător al valorilor creștin-catolice, dar și prin programele generoase de asistență socială care au transformat viața multor cetățeni, în special a celor mai săraci, care locuiesc în regiunile rurale ale țării.

„Cred că putem construi Polonia la care visăm, o Polonie corectă, o Polonie bogată, o Polonie puternică… o Polonie care îi poate proteja pe cei slabi și care nu trebuie să se teamă de cei slabi”, le-a transmis Duda susținătorilor săi, vineri.

Cu toate acestea, linia politică pe care o promovează i-a atras o serie de critici din partea celor care împărtășesc valori și viziuni din stânga spectrului ideologic. Duda a comparat ideologia de gen cu îndoctrinarea din era sovietică.

La rândul său, adversarul lui Duda, Rafal Trzaskowski, este un susținător liberal al UE. În prezent, este primar al Varșoviei și aparține partidului liberal de opoziție Borgerplattformen (PO). A stat în Parlamentul European și a candidat târziu la alegerile prezidențiale.

Acesta a fost criticat de oameni cu valori și viziuni de dreapta, pe motiv că promovează căsătoriile între persoane de același sex și se opune legislației anti-avort din Polonia. El a pledat pentru introducerea orelor de educație sexuală în școlile orășenești.

„Ați mai auzit vreodată atâta homofobie, atât anti-semitism, atâtea atacuri împotriva tuturor celor care spun, gata, ne-a ajuns?”, și-a întrebat Trzaskowski susținătorii, vineri.