Spania: Curtea Constituţională a suspendat o lege din Galicia prin care vaccinarea anti-COVID-19 devenea obligatorie în regiune

Spania: Curtea Constituţională a suspendat o lege din Galicia prin care vaccinarea anti-COVID-19 devenea obligatorie în regiune
Foto: Hepta - Zuma Press / JesúS HellíN

Curtea Constituţională din Spania a suspendat, marți, o lege adoptată de autoritățile din Galicia, lege care obliga locuitorii regiunii să se vaccineze anti-COVID-19, informează AFP, care citează surse judiciare.

Lege ce obliga la vaccinarea anti-COVID în Galicia, suspendată de Curtea Constituțională

În Spania, vaccinarea anticoronavirus nu e obligatorie, dar Galicia a devenit o excepţie după ce a introdus această lege la finele lunii februarie. Actul normativ prevede amenzi de până la 3.000 de euro în caz de refuz nejustificat al vaccinării.

Mai multe articole de lege au fost contestate de guvernul central, care a văzut în ele o „limitare a drepturilor fundamentale”.

Potrivit unor surse judiciare citate de AFP, sesizarea a fost admisă în principiu, dar asta a dus deja la suspendarea articolelor contestate. Judecătorii constituționali au acum la dispoziție cinci luni să analizeze speța pe fond și dă dea o decizie definitivă. Până atunci, însă, aplicarea prevederilor în cauză este suspendată.

Guvernul central, condus de socialistul Pedro Sanchez, intenţionează să vaccineze 70% din populaţie până la sfârşitul lunii august. Datele oficiale arată că, până acum, Spania a vaccinat cu ambele doze aproape 3,4 milioane din cei 47 de milioane de locuitori, adică 7,2%.

Ultima oră
23:23 - Căsătoriile virtuale sunt noul trend al pasionaților de metaverse. Un cuplu din India va oficializa prima căsnicie de acest fel din țara lor
23:11 - Marilen Pirtea: Trendul viitorului nu știu dacă ar fi revenirea la reglementarea pieței de energie. ANRE a dormit în toată această perioadă (VIDEO)
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:50 - UPDATE: Un bărbat a fost găsit mort pe carosabil, lângă Cernica. Victima ar fi un migrant care se ascundea sub un TIR
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie