Specialiști: Ridicarea restricţiilor în Marea Britanie în plin val de COVID-19, un „experiment periculos şi lipsit de etică”, ce poate duce la un „dezastru mondial”

Specialiști: Ridicarea restricţiilor în Marea Britanie în plin val de COVID-19, un „experiment periculos şi lipsit de etică”, ce poate duce la un „dezastru mondial”
Foto. Pixabay

Peste 1.200 de cercetători internaţionali au semnat o scrisoare, publicată în revista The Lancet, în care subliniază că strategia Guvernului Marii Britanii de a renunța la majoritatea restricțiilor în plin nou val declanșat de tulpina Delta (indiană) de coronavirus este „imprudentă” și „un experiment periculos şi lipsit de etică”.

Mai mulţi cercetători reuniţi, vineri, la o „întâlnire de urgenţă” online au ajuns la concluzia că strategia Guvernului de la Londra poate duce la un „dezastru mondial”, informează EFE, citată de Agerpres.

Nici Chris Whitty, principalul responsabil sanitar al Guvernului britanic, nu crede că acesta este momentul oportun pentru eliminarea restricţiilor.

Experții avertizează că nu e momentul ca Guvernul britanic să renunțe la restricțiile anti-COVID-19

Premierul britanic Boris Johnson nu vrea să amâne ridicarea restricțiilor, programată pentru 19 iulie, pe motiv că vaccinarea masivă din Marea Britanie a rupt corelaţia dintre infecţii, de o parte, şi formele grave de boală şi decese, de cealaltă parte. Johnson mai crede că vara e momentul ideal pentru relaxarea restricţiilor, deoarece viaţa socială se desfăşoară mai mult în aer liber și școlile sunt închise.

Mai mulți experți avertizează, însă, că ridicarea restricțiilor poate rezulta într-un „dezastru” cu consecinţe grave pentru întreaga lume. Virusul se transmite intens, varianta Delta e extrem de contagioasă și o parte a populației încă nu e vaccinată, amintesc ei.

Or ridicarea restricțiilor cum va face ca virusul să se transmită și mai ușor în Marea Britanie, iar țara ar putea deveni un teren fertil pentru apariția de noi mutații, cum de altfel s-a întâmplat anul trecut prin apariţia variantei Alpha (britanice).

„Orice variantă care va deveni dominantă în Marea Britanie se va răspândi în întreaga lume”, a spus Christina Pagel, membră a SAGE, un grup independent de experţi sanitari care consiliază guvernul de la Londra.

Ea a insistat că „politicile britanice afectează de asemenea celelalte ţări”, dat fiind că Marea Britanie are legături economice şi sociale intense cu toată lumea.

Vineri, în Marea Britanie au fost confirmate 51.870 de noi infectări cu coronavirus, faţă de 48.553 joi, cel mai mare număr de îmbolnăviri după 15 ianuarie. De asemenea, au fost raportate 49 de noi decese. Asta deși mai mult de două treimi din populaţia adultă a Marii Britanii este vaccinată cu schema completă.