Statele UE grav afectate de valul de imigranți ar putea primi derogări de la respectarea țintelor de deficit bugetar

Statele UE grav afectate de valul de imigranți ar putea primi derogări de la respectarea țintelor de deficit bugetar
Foto: rri.ro

Unele state UE ar putea beneficia de excluderea cheltuielilor provocate de valul de imigranți în calculele privind respectarea țintelor de deficit bugetar, dar decizia nu va fi luată pentru toate țările, ci doar de la caz la caz, informează Reuters.

Sutele de mii de imigranți pun presiune mai ales pe bugetele Italiei, Greciei, Germaniei, Austriei și Ungariei. Fiind serios afectate de această criză, nu ar fi corect pentru ele să fie sancționate pentru că nu se încadrează în ținta de deficit, a susținut ministrul austriac de finanțe, Joerg Schelling.

”Tot ce dorim este, la fel ca în cazul catastrofelor, ca aceste costuri să nu fie luate în calcul. Comisia va face o propunere în acest sens”, a mai afirmat oficialul austriac.

Emisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici,  susținut că acest subiect se află în stadiul de analiză, dar nu și pe agenda oficială.

Un alt oficial european a susținut sub protecția anonimatului că există deja bază legată pentru o astfel de decizie: ”Dacă Comisia primește o solicitare precisă din partea unui stat membru, vom examina dacă se pot aplica regulile de flexibilitate din Pactul pentru Stabilitate și Creștere”. Acesta  a mai precizat că o astfel de evaluare se va face de la caz la caz.

La rândul lui, și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a susținut că derogările se pot acorda numai în mod individual ”întrucât există diferențe majore între țări” în ceea ce privește costurile cu imigranții.

Ultima oră
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar
20:04 - PSD: Este imperios necesară adoptarea legii consumatorului vulnerabil. Proiectul trebuie să fie înscris pe ordinea de zi din Camera Deputaților
19:39 - Elevii români au câștigat trei medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Chimie. „E un rezultat cu adevărat excepțional”
19:18 - Cod portocaliu de caniculă în România. 7 Sfaturi care te vor ajuta să reziști în fața temperaturilor extreme
19:17 - Octavian Jurma: Întâmpinăm invazia de Delta cu cea mai mare relaxare din Europa. Relaxarea asta pe credit se va plăti în spitale, la toamnă
18:47 - CNCAV: 12.428 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi