Statele UE rămân vulnerabile în fața pandemiei de COVID-19, avertizează OMS

Statele UE rămân vulnerabile în fața pandemiei de COVID-19, avertizează OMS
foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner

Deși ultimele date statistice indică o încetinire a răspândirii cazurilor de COVID-19 la nivel mondial, țările europene continuă să rămână vulnerabile în confruntarea cu noul coronavirus, este avertismentul transmis de specialiștii OMS. Acest lucru este cauzat de numărul mic de vaccinării șid e blocajele care apar în plină campanie de imunizare.

Avertismentul OMS în plină pandemie de COVID-19

Date OMS arată că doar 1,5% din populaţia celor 29 de ţări din Europa a fost vaccinată. În UE doar 2,9% din populaţie a fost vaccinată cu o doză de vaccin, potrivit unui bilanţ AFP. Cel puţin 5,83 de milioane de persoane au fost vaccinate cu a doua doză de vaccin, reprezentând 1,3% din populaţia UE.

”Zdrobitoarea majoritate a ţărilor europene rămâne vulnerabilă”, avertizează într-o conferinţă de presă directorul OMS pentru Europa Hans Kluge. ”Dacă nu oprim transmiterea acum, beneficiile aşteptate de la vaccinarea în lupta împotriva acestei pandemii ar putea să nu fie evidente”, insistă reprezentantul ONU.

În opinia sa, ”la ora actuală, există o frontieră subţire între speranţa unui vaccin şi falsul sentiment de siguranţă”.

În toate cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS – în care sunt incluse mai multe ţări din Asia Centrală -, numărul contaminărilor săptămânale este mai mare un milion, însă acest total scade – de patru săptămâni -, iar numărul morţilor din cauza covic-19 scade şi el – de două săptămâni.

Este important ca accesul la vaccin să fie echitabil, indiferent cât de bogată este o ţară, reafirmă OMS.

”Accesul inechitabil la vaccin se poate întoarce împotriva noastră. Cu cât virusul persistă mai mult, cu atât riscul unor mutaţii periculoase este mai mare”, avertizează Kluge.

În regiunea europeanăm 38 de ţări au înregistrat cazuri de contaminare cu noua tulpină britanică, iar 19 ţăriau înegistrat contaminări cu varianta sud-africană, potrivit ultimelor date.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții