Stoltenberg, despre Consiliul NATO-Rusia: Ucraina a fost primul subiect pe agenda – o temă importantă pentru că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea euro-atlantică (VIDEO)

Stoltenberg, despre Consiliul NATO-Rusia: Ucraina a fost primul subiect pe agenda - o temă importantă pentru că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea euro-atlantică (VIDEO)
Foto:botasot.info

Situaţia din Ucraina, unul dintre subiectele principale ale Consiliului NATO-Rusia organizat astăzi la Bruxelles, a încins spiritele între cele două părţi, informează B1 TV. Aliaţii NATO şi reprezentanţii Federaţiei Ruse au avut divergenţe, dar au hotărât să continue dialogul. La rândul său, Federaţia Rusă a înaintat NATO o propunere în legătură cu siguranţa aeriană deasupra Mării Baltice. Deşi concluziile consiliului au fost prezentate de Secretarul General al NATO pe un ton optimist, cele două părţi nu au stabilit încă data viitoarei reuniuni.

Ambasadorii celor 28 de țări ale Alianței Nord-Atlantice și omologul lor rus, Aleksandr Grușko, s-au întâlnit la sediul NATO din Bruxelles, pentru o reuniune a Consiliului NATO-Rusia. A fost a doua astfel de reuniune după o pauză de doi ani, după decizia Federaţiei Ruse de a anexa Peninsula Crimeea.

Această criză, care a provocat temeri printre fostele țări ale blocului sovietic, a determinat țările Alianței să decidă o consolidare militară fără precedent de la sfârșitul războiului rece. De aceea, Rusia a venit la Consiliu pregătită să ceară explicaţii din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru hotărârile luate cu ocazia summitului de la Varşovia, unde s-a aprobat suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.

Concluziile întâlnirii au fost prezentate de Secretatul General al NATO: ''Întâlnirea a fost una folositoare, discuţiile au fost oneste şi deschise. Ucraina a fost primul subiect pe agenda noastră. Iar această temă este una importantă, pentru că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea euro-atlantică''.

Stoltenberg, despre Consiliul NATO-Rusia: Ucraina a fost primul subiect pe agenda – o temă importantă pentru că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea euro-atlantică

Secretarul General al NATO a subliniat încă o dată că cele două părţi au poziţii diametral opuse în legătură cu situaţia din Ucraina. Aliaţii din NATO au reiterat faptul că nu vor recunoaşte anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Reprezentanţii NATO şi cei ai Rusie au discutat şi despre activitatea militară, transparenţă şi importanţa reducerii riscurilor, pentru a evita eventuale incidente sau accidente între cele două părţi.

''Toţi cei adunaţi la discuţii, în jurul mesei, au responsabilitatea de a se asigura că relaţiile noastre se caracterizează prin predictibilitate, încredere şi stabilitate. În spiritul transparenţei, NATO a informat Rusia în legătură cu deciziile importante pe care le-am luat la Varşovia săptămâna trecută pentru a ne consolida securitatea'', a mai declarat Stoltenberg.

La rândul său, Rusia a înaintat o propunere în legătură cu siguranţa aeriană deasupra Mării Baltice, propunere care va fi studiata cu atenţie.

''Una dintre provocările cu care ne-am confruntat recent, în ultimii ani, a fost faptul că Rusia s-a folosit de unele lipsuri ale Documentului de la Viena, pentru a pune în aplicare acele exerciţii fulger şi a putut astfel submina inspecţiile internaţionale'', a mai susținut Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, cu ocazia summitului de la Varşovia, planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. În plus, NATO a preluat comanda asupra sistemului antirachetă din Europa.

Relaţiile dintre Moscova şi NATO s-au deteriorat în martie 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Tot atunci a fost suspendată activitatea Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit pentru prima oară, după o pauză de doi ani, abia în luna aprilie a acestui an.

La summitul de la sfârşitul săptămânii trecute, desfăşurat la Varşovia, statele membre NATO au convenit asupra desfăşurării a patru batalioane în Polonia şi ţările baltice. Acestea vor fi comandate de SUA, Canada, Germania şi Marea Britanie.

Planurile consolidării prezenţei Alianţei în estul Europei au generat critici constante din partea Moscovei, care s-a declarat pregătită să dea un răspuns adecvat la ''provocările'' Occidentului.

Pe agenda reuniunii s-au mai aflat situaţia din Afganistan şi ameninţările teroriste la nivel regional.

''NATO joacă un rol cheie în efortul internaţional de luptă împotriva terorismului, iar la summitul din Varşovia am decis să ne consolidăm eforturile”, a precizat Stoltenberg.

Cele două părţi nu au stabilit deocamdata data următorului Consiliu NATO-Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul
19:01 - Cibrian Dobre, despre mandatele de senator pierdute de POT în județul Sălaj: „Ar fi trebuit să obțină 40% din voturile exprimate de sălăjeni” (VIDEO)
18:57 - Marius Humelnicu (PSD), despre mandatele parlamentarilor POT, care ar putea fi invalidate: „Indiferent dacă suntem un partid mai vechi sau unul mai nou, trebuie să respectăm legea”
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei