Stoltenberg, mesaj categoric pentru Putin: „NATO va ajuta Finlanda și Suedia dacă sunt amenințate în timpul procesului de aderare”

Stoltenberg, mesaj categoric pentru Putin: „NATO va ajuta Finlanda și Suedia dacă sunt amenințate în timpul procesului de aderare”
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Jens Stoltenberg i-a transmis un mesaj clar lui Putin, pe care l-a anunțat că NATO va interveni și va oferi ajutor Finlandei și Suediei în cazul în care vor fi amenințate în timpul procesului de aderare, notează adevărul.ro.

Șeful Alianţei Nord-Atlantice a declarat în cursul zilei de joi că va susține cele două țări angrenate  în procedura de a deveni membre NATO,  relatează DPA.

NATO susține Finlanda și Suedia în caz de amenințare

„Este de neconceput că Aliaţii nu vor acţiona, dacă Suedia sau Finlanda sunt supuse la orice formă de presiune”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

„Procesul de aderare pentru Suedia şi Finlanda a fost cel mai rapid din istoria modernă a NATO”, a adăugat Stoltenbeg, elogiind eforturile Suediei de a convinge Turcia să-i aprobe aderarea la Alianţă.

Suedia şi Finlanda au depus cerere de a deveni state membre ale NATO la jumătatea lunii mai, ca urmare a războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Turcia a blocat iniţial începutul acestui proces, invocând presupusul sprijin al Suediei şi Finlandei pentru „organizaţii teroriste”.

Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că-i susţin pe militanţii kurzi, precum şi persoane afiliate clericului Fethullah Gülen care locuieşte în SUA, ambele grupuri clasificate de Turcia drept teroriste, mai scrie sursa citată.

Helsinki şi Stockholm au respins acuzațiile care le-au fost aduse și la sfârşitul lunii iunie cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere pentru a aborda această problemă.

Pentru ca Suedia şi Finlanda să devină ţări membre NATO, cererile lor de aderare trebuie să fie ratificate de toate cele 30 de state membre. 28 de ţări au făcut acest lucru până în prezent, singurele care nu au ratificat aderarea fiind Turcia şi Ungaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene