Studiu: A treia doză de vaccin produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 determină un răspuns imun puternic

Studiu: A treia doză de vaccin produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 determină un răspuns imun puternic
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

O a treia doză de vaccin produs de Oxford-AstraZeneca (AZN.L) împotriva COVID-19 determină un răspuns imun puternic, au spus cercetătorii luni, adăugând că nu există încă dovezi că astfel de doze sunt necesare, în special având în vedere lipsa lor în unele țări, scrie Reuters.

Studiul de la Universitatea Oxford a constatat că o a treia doză de vaccin crește răspunsurile imune ale anticorpilor și ale celulelor T, în timp ce a doua doză poate fi întârziată până la 45 de săptămâni și, de asemenea, poate duce la un răspuns imun îmbunătățit.

Guvernul britanic a declarat că se uită la planuri pentru o campanie de vaccinare pentru rapel în toamnă, trei cincimi dintre adulți primind deja ambele doze de vaccin COVID.

Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat că dovezile că vaccinul protejează împotriva variantelor actuale pentru o perioadă de timp susținută a însemnat că un astfel de rapel poate să nu fie necesar.

„Trebuie să fim într-o poziție în care să putem crește cu încă o doză aplicată dacă se va dovedi că este necesar … (dar) nu avem nicio dovadă că acest lucru este necesar”, a declarat el reporterilor.

Studiile au arătat anterior că a treia doză are o eficacitate mai mare atunci când a doua doză este întârziată la 12 săptămâni în loc de patru săptămâni.

Aceste date ajută la eliminarea îngrijorărilor cu privire la faptul că vaccinurile COVID-19 cu vector viral, precum cele realizate de AstraZeneca și Johnson & Johnson (JNJ.N), își pot pierde eficiența dacă sunt necesare inoculări anuale din cauza riscului ca organismul să producă un răspuns imun împotriva vectorilor care furnizează informațiile genetice ale vaccinului.

„Au existat unele îngrijorări că nu vom putea folosi acest vaccin într-un regim de vaccinare de rapel și cu siguranță nu asta sugerează datele”, a declarat pentru Reuters autorul studiului Teresa Lambe de la Jenner Institute din Oxford.

Urmăriți B1TV.ro și pe