SUA a pus sub acuzare un iranian care ar fi complotat să îl ucidă pe John Bolton, consilier prezidențial pentru securitate națională în mandatul lui Donald Trump

SUA a pus sub acuzare un iranian care ar fi complotat să îl ucidă pe John Bolton, consilier prezidențial pentru securitate națională în mandatul lui Donald Trump
John Bolton a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în perioada 2018-2019, în mandatul lui Donald Trump la președinția SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Douliery Olivier/ABACA

SUA a pus sub acuzare un membru din Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran pentru că acesta a complotat să îl ucidă pe John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională din administrația Trump, transmite Reuters.

SUA a pus sub acuzare un iranian care ar fi complotat să îl ucidă pe John Bolton

Departamentul de Justiție al SUA susține că Shahram Poursafi (45 de ani), cunoscut și sub numele de Mehdi Rezayi, din Teheran, a dorit probabil să îl ucidă pe John Bolton ca răzbunare pentru moartea lui Qassem Soleimani, un comandant din Gărzile Revoluționare Islamice ale Iranului care a fost ucis de într-un atac american cu dronă în ianuarie 2020.

Plângerea penală arată că Poursafi i-ar fi cerut unui rezident american identificat drept „Individul A” să îi facă fotografii lui Bolton, sub pretextul că pozele ar fi necesare pentru o carte care urmează să apară.

Mai apoi, rezidentul american i l-a prezentat pe Poursafi unui informator guvernamental care putea face fotografii contra cost.

În luna următoare, spun anchetatorii, Poursafi a luat legătura cu informatorul respectiv printr-o aplicație encriptată de mesagerie și i-a oferit 250.000 de dolari ca să angajeze pe cineva pentru a-l „elimina” pe Bolton – o sumă care, după negocieri, avea să ajungă la 300.000 de dolari.

John Bolton a mulțumit Departamentului de Justiție că a luat măsuri.

„Deși nu se pot spune public prea multe în acest moment, un lucru este indiscutabil. Conducătorii Iranului sunt mincinoși, teroriști și inamici ai Statelor Unite”, a declarat miercuri fostul consilier prezidențial pentru securitate națională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)