SUA iau în calcul plafonarea prețului țițeiului rusesc: Măsura ar putea duce la scăderea prețului la pompă

SUA iau în calcul plafonarea prețului țițeiului rusesc: Măsura ar putea duce la scăderea prețului la pompă
Sursă foto: Pixabay

Statele Unite iau în calcul plafonarea prețului țițeiului rusesc, măsură care ar urma să fie discutată cu aliații ca parte a restricțiilor impuse Federației Ruse, a declarat luni secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unei vizite în Canada, potrivit Le Figaro.

Noi restricții luate în calcul de SUA

„Continuăm să purtăm discuții productive cu partenerii și aliații noștri din întreaga lume despre cum să restricționăm în continuare veniturile din energie ale Rusiei, evitând în același timp efectele colaterale asupra economiei globale”, a declarat Janet Yellen.

Ea a precizat că măsura vizează plafonarea prețului sau excepții de preț care ar extinde și consolida restricțiile energetice recente și propuse.

„Ceea ce ar scădea prețul petrolului rusesc și ar contracta veniturile lui Putin, permițând în același timp ca mai multă ofertă de petrol să ajungă pe piața globală”, a explicat ea.

O plafonare a prețurilor „ar preveni efectele colaterale asupra țărilor cu venituri mici și în curs de dezvoltare care se luptă cu costurile ridicate ale alimentelor și energiei”, a mai spus ea.

Decizia luată de liderii UE

Liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă imediat 75% din importurile de petrol din Rusia, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet pe 31 mai.

Acordul prevede interzicerea a 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului.

Aproximativ 10% din importuri vor fi scutite temporar de embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.

Urmăriți B1TV.ro și pe