SUA și Rusia au avut joi primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria

SUA și Rusia au avut joi primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria
Foto: iranreview.org

Pentagonul a anunțat că joi au avut loc primele discuții pe teme militare între Statele Unite și Rusia, în vederea evitării incidentelor ce ar putea avea loc între forțele aeriene pe care cele două țări le desfășoară în Siria, informează AFP, citată de Agerpres.

Înalți responsabili civili și militari americani și ruși au discutat în cadrul unei videoconferințe despre modalitățile prin care incidente de acest fel pot fi evitate.

Nu a fost fixată ”nicio nouă întâlnire, dar este clar că va exista un nou efort”, de continuare  a convorbirilor, a transmis Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Discuțiile de joi au durat aproximativ o oră și au avut drept scop asigurarea ”echipajelor (avioanelor) să opereze în condiții de securitate. Acesta este minimum care urmează să fie discutat în viitorul apropiat și acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discuției”, a mai spus Cook.

Între altele, a fost discutată problema frecvenței de radio care ar trebui utilizată de echipaje ‘în caz de urgență’ sau limba folosită în timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat.

În acest context, potrivit presei ruse, John Ernest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că SUA și Rusia ar putea pe viitor să discute asupra posibilelor ținte înaintea de efectuarea bombardamentelor în Siria, pentru a nu perturba strategia americană.

”Orice încercare a Rusiei de a aplica lovituri asupra opoziției moderate care luptă împotriva Statului Islamic intră în conflict cu strategia noastră de a combate Statul Islamic. Noi am dat clar de înțeles aceasta părții ruse”, a susținut purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Declarațiile vin în contextul în care presa și oficialii occidentali au acuzat Rusia că au bombardat alte ținte din Siria, în loc să atace pozițiile Statului Islamic.

Discuțiile dintre cele două puteri sunt complicate de faptul că Rusia susține regimul Bashar Al-Assad, iar Statele Unite consideră că acest regim trebuie schimbat.