SUA și Rusia continuă dialogul strategic la Geneva. Joe Biden: Vladimir Putin stă în fruntea unei economii care are arme nucleare, petrol și nimic altceva

SUA și Rusia continuă dialogul strategic la Geneva. Joe Biden: Vladimir Putin stă în fruntea unei economii care are arme nucleare, petrol și nimic altceva
Wendy Sherman, secretarul-adjunct de stat al SUA, și Serghei Riabkov, ministrul-adjunct de externe al Rusiei. Foto: Hepta.ro - DPA Images - Rodrigo Reyes Marin / Hepta.ro - Abaca Press - AA-ABACA

Oficiali de top din SUA și Rusia s-au întâlnit miercuri la misiunea diplomatică americană din Geneva pentru a continua discuțiile bilaterale de „stabilitate strategică” despre controlul armamentului, cu scopul de reducere a riscurilor asociate.

Întrevederea vine pe fondul summitului Biden-Putin din iunie, iar cele două delegații sunt conduse de Wendy Sherman, numărul 2 în Departamentul de Stat al SUA, și omologul său rus, Serghei Riabkov, ministru-adjunct de externe al Rusiei. Practic, discuția de miercuri este primul deznodământ concret și palpabil al întâlnirii dintre președinții celor două țări.

SUA și Rusia continuă dialogul strategic la Geneva, prin Wendy Sherman și Serghei Riabkov

Deși scopul întrevederii de miercuri nu a fost dezvăluit publicului, analiștii și ambele părți o văd ca pe un început pentru derularea procesului. SUA și Rusia dețin circa 90% din armamentul nuclear de pe mapamond, potrivit Deutsche Welle.

La summitul de la Geneva, Joe Biden și Vladimir Putin conveneau să demareze discuții bilaterale despre ceea ce ambele părți numesc „stabilitate strategică”, pentru „a pune bazele viitoarelor măsuri de control al armelor și de reducere a riscurilor”.

Rusia ar fi în continuare îngrijorată de modificările făcute de americani la bombardierele grele și la lansatoare pentru a lansa rachete balistice, susține Andrey Baklitskiy, cercetător la Centrul pentru studii americane avansate din cadrul Institutului de stat pentru relații internaționale de la Moscova.

De partea cealaltă, administrația Biden și-a exprimat îngrijorările în ceea ce privește testările nucleare de randament redus făcute unilateral de Rusia, încălcând moratoriul privind testarea nucleară.

În ianuarie, SUA și Rusia au aprobat o prelungire de cinci ani pentru Noul START, tratat de control al armamentului nuclear, cu doar câteva zile înainte ca acesta să expire. Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice, rachete și bombardiere pe care le pot desfășura cele două părți.

„Prin acest dialog, încercăm să punem bazele pentru viitoarele măsuri de control al armelor și reducere a riscurilor”, spune Departamentul american de Stat.

La rândul său, Serghei Riabkov a declarat pentru agențiile ruse de presă că discuțiile cu SUA vor oferi Rusiei șansa de „a înțelege cât de serioasă este poziția colegilor noștri americani în ceea ce privește stabilirea unui dialog concentrat și energetic despre stabilitatea strategică”.

Joe Biden a spus marți despre Vladimir Putin că are „o reală problemă, stă în fruntea unei economii care are arme nucleare, petrol și nimic altceva”.

„Știe că are mari probleme, ceea ce îl facem și mai periculos în opinia mea”, a adăugat președintele SUA.