SUA va intensifica ajutorul militar oferit Ucrainei. Undă verde pentru sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, un moment de cotitură, potrivit experților

SUA va intensifica ajutorul militar oferit Ucrainei. Undă verde pentru sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, un moment de cotitură, potrivit experților
Foto: Hepta/Abaca Press / Al Drago.

Administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, care sunt acum cea mai mare solicitare din partea oficialilor ucraineni, spun mai mulți oficiali, scrie cnn.

SUA va trimite Ucrainei un sistem performant de rachete

Administrația înclină spre trimiterea sistemelor ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate către Ucraina, care ar putea fi anunțat săptămâna viitoare.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelensky, au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să furnizeze Sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS. Sistemele de arme fabricate din SUA pot trage un baraj de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina – despre care ucrainenii susțin că ar putea schimba jocul în războiul lor împotriva Rusiei.

Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem mai ușor, capabil să tragă multe dintre aceleași tipuri de muniție ca și MLRS.

În ultimele săptămâni, Rusia a lovit Ucraina în est, unde Ucraina este depășită, au spus oficialii ucraineni.

Administrația Biden a renunțat timp de săptămâni la rând la trimiterea sistemelor, pe fondul îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate că Ucraina ar putea folosi sistemele pentru a efectua atacuri ofensive în interiorul Rusiei, au spus oficialii.

Îngrijorările administrației Biden

Chestiunea a fost pe primul loc pe ordinea de zi la cele două întâlniri de săptămâna trecută de la Casa Albă, unde membrii adjuncți ai cabinetului s-au reunit pentru a discuta despre politica de securitate națională, au spus oficialii. În centrul problemei a fost aceeași îngrijorare cu care s-a confruntat administrația de la începutul războiului — dacă trimiterea de arme din ce în ce mai grele în Ucraina va fi privită de Rusia ca o provocare care ar putea declanșa represalii împotriva SUA.

O problemă majoră, au spus sursele, a fost raza extinsă a sistemelor de rachete. MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot lansa până la 300 km sau 186 mile, în funcție de tipul de muniție. Sunt trase dintr-un vehicul mobil asupra țintelor terestre, ceea ce le-ar permite ucrainenilor să lovească mai ușor ținte în interiorul Rusiei.

Se crede deja că Ucraina a efectuat numeroase atacuri transfrontaliere în interiorul Rusiei, pe care oficialii ucraineni nici nu le confirmă, nici nu le infirmă. Oficialii ruși au spus public că orice amenințare la adresa patriei lor ar constitui o escaladare majoră și au spus că țările occidentale se fac o țintă legitimă în război.

O altă preocupare majoră în cadrul administrației Biden a fost dacă SUA își permiteau să ofere atât de multe arme de ultimă generație extrase din stocurile armatei, au spus sursele.

Urmăriți B1TV.ro și pe