SUA va oferi Ucrainei sisteme de rachete Patriot

SUA va oferi Ucrainei sisteme de rachete Patriot
Foto: captura video.

Statele Unite vor transfera sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina. Acestea vor face parte dintr-un nou pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari aprobat recent de Senat, scrie The Washington Post.

SUA  a aprobat cel mai mare ajutor pentru Ucraina

Noul pachet de ajutor, aprobat joi, 19 mai, prevede asistență militară în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Potrivit publicației americane, Statele Unite intenționează să finanțeze transferul de sisteme de arme precum Patriot și artileria cu rază lungă de acțiune către armata ucraineană.

În plus, pachetul de ajutor a inclus peste 8 miliarde de dolari în sprijin economic general pentru Ucraina, aproape 5 miliarde de dolari în ajutor alimentar global și peste 1 miliard de dolari în sprijin pentru refugiați.

Patriot este un sistem de rachete antiaeriene conceput pentru a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele și rachetele de croazieră.

Încă două tipuri de rachete, solicitate de Ucraina

SUA ia în calcul să trimită armatei ucrainene rachete anti-navă avansate pentru a înlătura blocada navalor Rusiei, potrivit Reuters.

Ucraina a solicitat deja rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și de alte produse agricole în întreaga lume.

Trei oficiali americani şi două surse din Congres au relatat că două tipuri de rachete anti-navă puternice, Harpoon fabricată de Boeing şi Naval Strike Missile produsă de Kongsberg şi Raytheon Technologies au fost luate în calcul fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are rachete.

Urmăriți B1TV.ro și pe