Suedia și Finlanda au reacționat la declarațiile liderului turc, Recep Tayyip Erdogan, privind aderarea lor în NATO : „Să rezolvăm problemele pas cu pas”

Suedia și Finlanda au reacționat la declarațiile liderului turc, Recep Tayyip Erdogan, privind aderarea lor în NATO  : Să rezolvăm problemele pas cu pas
Foto: Hepta/Zuma Press / Sgt. Andrew Greenwood.

Suedia și Finlanda au reacționat la declarațiile liderului turc, Recep Tayyip Erdogan, privind aderarea la NATO.

Potrivit SVT, ministrul suedez de externe, Ann Linde, și-a exprimat speranța că toți membrii NATO îi vor sprijini cererea de aderare la Alianță.

Erdogan se împotrivește aderării celor două țări la NATO

„Niciunul dintre ambasadorii NATO, niciuna dintre cele 30 de țări nu a prezentat așa ceva. Sper că putem discuta totul, iar dacă vom decide să aplicăm pentru aderarea la NATO, vom primi răspunsuri  pozitive de la toate țările”, a precizat Ann Linde.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a cerut răbdare și o abordare pas cu pas a problemei, scrie Sky News.

„Avem nevoie de puțină răbdare, acest proces nu se întâmplă într-o zi… Să rezolvăm problemele pas cu pas”, a subliniat Pekka Haavisto.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că nu este de acord cu decizia NATO cu privire la Finlanda și Suedia. Oficialul consideră că cele două țări sunt „căminul multor organizații teroriste”, fără a oferi alte detalii.

Suedia și Finlanda au nevoie de sprijinul unanim al membrilor NATO

Statele Unite au declarat că lucrează pentru a clarifica poziția Turciei cu privire la potențiala apartenență a Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

Reamintim că membrii candidați la aderarea la NATO au nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 30 de state membre pentru a putea adera la Alianță.

Pe 11 mai, premierul britanic Boris Johnson a semnat garanții de securitate reciprocă cu liderii Suediei și Finlandei, vizitând ambele țări nordice.

Rusia a început să amenințe Suedia și Finlanda cu o invazie militară dacă guvernele acestor țări decid să adere la NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe