Erdogan anunță că Turcia nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Erdogan anunță că Turcia nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca Turcia, membră NATO, să susțină planurile Suediei și Finlandei de aderare la alianță, afirmând că țările nordice sunt „căminul multor organizații teroriste”.

Erdogan se opune intrării Suediei și a Finlandei în NATO

Deși Turcia a sprijinit oficial extinderea de când a aderat la NATO în urmă cu 70 de ani, opoziția sa ar putea reprezenta o problemă pentru Suedia și Finlanda, având în vedere că noii membri au nevoie de un acord unanim, scrie astraherald.com.

Planul Finlandei de a aplica pentru aderarea la NATO, anunțat joi, și așteptarea că Suedia va urma acest drum, ar duce la extinderea alianței militare occidentale, decizie pe care președintele rus Vladimir Putin și-a propus să o prevină prin lansarea invaziei Ucrainei.

„Urmărim evoluțiile referitoare la Suedia și Finlanda, dar nu avem opinii pozitive”, a spus Erdogan reporterilor la Istanbul, adăugând că a fost o greșeală ca NATO să accepte Grecia ca membru în trecut.

„Nu vrem să repetăm ​​greșeli similare. În plus, țările scandinave sunt state cu organizații teroriste”, a spus Erdogan fără a oferi detalii.

„Sunt chiar membri ai parlamentului în unele țări. Nu este posibil să fim în favoarea extinderii”, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că finlandezii vor fi „primiți cu căldură” și a promis un proces de aderare „lin și rapid”, care este susținut și de Washington.

Dar Turcia a criticat în mod repetat Suedia și alte țări din Europa de Vest pentru gestionarea organizațiilor considerate teroriste de Ankara, inclusiv grupările militante kurde PKK și YPG și adepții clericului islamic din SUA Fethullah Gulen.

Jens Stoltenberg salută decizia liderilor Finlandei de aderare la NATO

Ankara spune că guleniștii au efectuat o tentativă de lovitură de stat în 2016. Gulen și susținătorii săi neagă acuzația.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută decizia liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică. Acesta a dat asigurări că procesul aderării la NATO va decurge rapid și fără probleme.

„Este vorba de o decizie suverană a Finlandei. Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid”, a spus Stoltenberg.

„Sunt de acord cu președintele Niinistö și cu prim-ministrul Marin că apartenența la NATO ar întări atât securitatea NATO, cât și a Finlandei”, a spus el. „Aderarea Finlandei ar demonstra că ușa NATO este deschisă și că Finlanda își decide propriul viitor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)