Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas

Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Discuțiile dintre oficialii turci și delegațiile din Suedia și Finlanda au făcut puține progrese în depășirea obiecțiilor Ankarei față de candidaturile lor de aderare la NATO și nu este clar când vor avea loc alte discuții, potrivit două surse citate de Reuters.

Turcia blochează în continuare aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Diplomații suedezi și finlandezi s-au întâlnit miercuri în Turcia în încercarea de a-l liniști pe membrul NATO și de a ajunge la un acord care să permită o extindere istorică a alianței occidentale în fața invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cele două state nordice au solicitat oficial să adere la NATO săptămâna trecută pentru a-și spori securitatea. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere.

Turcia a contestat oferta de a se alătura pe motiv că cele două găzduiesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și altele pe care le consideră teroriste și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

„Nu este un proces ușor”, a declarat vineri un înalt oficial turc pentru Reuters, adăugând că Suedia și Finlanda trebuie să facă pași „dificili” pentru a câștiga sprijinul Ankarei. „Vor continua negocierile ulterioare. Dar o dată nu pare foarte apropiată”.

O persoană separată apropiată situației a spus că discuțiile nu au înregistrat progrese clare și s-au încheiat fără nicio perioadă de timp pentru a continua, ridicând perspectiva ca Turcia să se opună în continuare candidaturilor de aderare atunci când NATO va organiza un summit la Madrid în perioada 29-30 iunie.

Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat vineri că Turcia se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia măsuri concrete și să oprească acest sprijin înainte de a-și ridica obiecțiile.

În urma unei întâlniri la Washington cu SUA. Secretarul de stat Antony Blinken, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a spus că este foarte important ca unele rezultate să fie obținute înainte de summitul de la Madrid.

„Am avut negocieri bune acolo, negocieri lungi, am convenit să continuăm aceste discuții și, desigur, ne bazăm pe politica NATO a ușilor deschise, care este susținută și de Turcia. Și credem că aceste probleme pot fi rezolvate”, a spus el despre discuții.

Ministerul suedez de externe nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii vineri.

Cele două țări au spus că condamnă terorismul și au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe