Surprindere strategică. Înșelăciunea pusă la cale de armata israeliană pentru un asalt masiv asupra „Metroului” Hamas, o rețea de tuneluri subterane din Fâșia Gaza

Surprindere strategică. Înșelăciunea pusă la cale de armata israeliană pentru un asalt masiv asupra „Metroului” Hamas, o rețea de tuneluri subterane din Fâșia Gaza
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ashraf Amra

Armata israeliană (IDF) a început, joi seară, să comaseze forțe terestre de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza. Astfel, bateriilor de artilerie, care fuseseră desfășurate în zilele anterioare pentru a lovi obiective ale Hamasului și Jihadului Islamic, li s-au alăturat batalioane blindate și de infanterie.

În aceeași zi, IDF dezvăluia că o ofensivă terestră reprezintă o opțiune viabilă și este luată în calcul pentru continuarea Operațiunii Gardienii Zidului. Armata israeliană a pus în scenă atacuri aeriene și a lovit puternic în obiectivele Hamasului și Jihadului Islamic, însă la sol ar fi fost de așteptat să producă mult mai multe pagube – desigur, cu un risc mai mare pentru forțele israeliene, scrie The Jerusalem Post.

Inclusiv Benjamin Netanyahu ar fi contribuit la înșelăciunea pusă la cale de armata israeliană pentru surpinderea strategică a militanților palestinieni

La plan a contribuit și premierul israelian Benjamin Netanyahu, care joi afirma că operațiunea anti-Hamas este departe de a se fi încheiat și că urmează și alte acțiuni israeliene.

Zvonistica a căpătat și mai multă amploare la miezul nopții, când purtătorul de cuvânt de limbă engleză al IDF a scris pe Twitter că trupele aeriene și terestre ale armatei israeliene „atacă în prezent Fâșia Gaza”. Mass-media străină n-a stat prea mult pe gânduri și a interpretat mesajul drept o intervenție a trupelor terestre israeliene în Fâșia Gaza, ceea ce ar fi fost o escaladare majoră a actualei operațiuni și un semn că luptele vor mai dura.

Publicații din toată lumea, inclusiv Washington Post și ABC, au relatat despre presupusa invazie.

„Trupele israeliene au intrat în Fâșia Gaza, pe măsură ce conflictul escaladează, spune armata israeliană”, a scris Washington Post pe Twitter.

Totuși, conform The Jerusalem Post, nu avea loc nicio invazie terestră. Într-adevăr, IDF a desfășurat trupe de-a lungul frontierei, dar acestea nu au intrat în Fâșia Gaza. În realitate, susține publicația israeliană, acțiunea se petrecea în aer, unde fuseseră adunate 160 de aeronave pentru un bombardament masiv asupra Fâșiei Gaza. Ținta armatei israeliene era așa-zisul „Metrou” al Hamas, o rețea de tuneluri subterane în care Hamas își adăpostea armamentul și pe care o folosea pentru a se mișca prin Gaza fără să fie observată de aeronavele israeliene.

„Metroul” Hamas, o rețea de zeci de kilometri de tuneluri din Fâșia Gaza, a fost construit după războiul din 2014

„Metroul” a fost construit în anii de după războiul desfășurat în Fâșia Gaza în 2014, cunoscut și ca Operațiunea Marja Protectoare a Israelului. Concret, este vorba despre o rețea de tuneluri care se întind pe zeci de kilometri și care se încrucișează sub Fâșia Gaza, oferind astfel siguranță în fața incursiunilor aeriene israeliene.

Conform informațiilor invocate de presa israeliană, pe fondul desfășurării de forțe de la frontieră și a relatărilor din presa internațională privind iminența unei incursiuni terestre, Hamasul și Jihadul Islamic și-au trimis prima linie de apărare în tuneluri, unde pregătiseră echipe cu rachete antitanc și alte tipuri de armament, gata să lovească trupele terestre ale Israelului.

Ceea ce nu știau, mai scrie The Jerusalem Post, era că nu are loc nicio ofensivă la sol. În schimb, odată ce au revenit din subteran, au fost expuse aviației israeliene, care a început bombardarea „Metroului” în doar câteva minute.

Un purtător de cuvânt din armata israeliană a precizat, vineri dimineață, că IDF încă evaluează consecințele atacului.