Surse: Propunerea lui Bogdan Aurescu de organizare a unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE chiar la Kiev, salutată din nou de Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean / Ideea se bucură de o largă majoritate în UE

Surse: Propunerea lui Bogdan Aurescu de organizare a unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE chiar la Kiev, salutată din nou de Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean / Ideea se bucură de o largă majoritate în UE
Foto: Bogdan Aurescu / Twitter

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a salutat luni, din nou, propunerea omologului său român, Bogdan Aurescu, de a fi organizată o reuniune a miniștrilor de Externe din UE (CAE) chiar la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina, susțin sursele B1TV.RO.

Aurescu a făcut această propunere în cadrul ședinței CAE din 24 ianuarie, dar și la reuniunea de astăzi. Kuleba a cerut și el, de asemenea, ca o ședință CAE să aibă loc la Kiev.
Sursele B1TV.RO mai afirmă că propunerea lui Aurescu se bucură de o largă majoritate în rândul statelor membre UE.

Bogdan Aurescu, declarații înainte de reuniunea de azi a CAE

„Cred că e important să discutăm azi despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătite de UE. E, de asemenea, foarte important să comunicăm despre conținutul acestui pachet, pentru că acesta are un efect foarte important de descurajare și trebuie să ne folosim de acest efect. (…)

Voi reitera astăzi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, în timpul precedentului consiliu al ministrilor de Externe, despre organizarea unui consiliu al miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate și sprijin cu Ucraina”, a declarat Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea de astăzi a miniștrilor de Externe din UE.

Propunerea lui Aurescu, avansată prima dată în 24 ianuarie. Și atunci au fost semnale pozitive

Ministrul român de Externe a făcut prima dată propunerea la reuniunea CAE din 24 ianuarie. Acesta a accentuat că o ședință a consilului ar trebui să aibă loc la Kiev, pentru a demonstra solidaritatea UE cu Ucraina, pe fondul concentrărilor de trupe rusești la frontiera dintre cele două țări.

„În timpul reuniunii CAE de azi pe tema situației de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog și de descurajare.
Am sugerat examinarea posibilității de a se organiza o reuniune a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina“, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter, la acea vreme.

Reacția ministrului ucrainean de Externe a fost și atunci pozitivă: „Dragă prietene Bogdan Aurescu, mulțumesc pentru această idee grozavă. La începutul lunii decembrie am propus partenerilor noștri exact același lucru: vizite la nivel înalt în Ucraina, în ianuarie – februarie. Suntem pregătiți să primim miniștrii de Externe din UE pentru o reuniune a CAE”.

Urmăriți B1TV.ro și pe