Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din UE: Trebuie să discutăm despre finalizarea pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei / Voi propune din nou organizarea unei ședințe CAE chiar la Kiev (VIDEO)

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din UE: Trebuie să discutăm despre finalizarea pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei / Voi propune din nou organizarea unei ședințe CAE chiar la Kiev (VIDEO)
Foto: Captură Video - MAERomânia / YouTube

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, participă luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE). Principalul subiect de discuție va fi situația de securitate din Ucraina. „Cred că e important să discutăm azi despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătite de UE” împotriva Rusiei, a declarat Aurescu, înainte de începerea consiliului.

Aurescu, declarații înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din UE

„Astăzi vom avea pe agendă un subiect foarte important pentru noi – cel mai important subiect, anume situația de securitate din Ucraina. Vom avea o discuție foarte importantă cu ministrul ucrainean de Externe și vom dezbate între noi, miniștrii de Externe din Uniunea Europeană.

Eu voi transmite, din nou, solidaritatea și sprijinul pentru Ucraina, pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială. E o continuare a discuției pe care am avut-o la Munchen cu ministrul ucrainean de Externe și cred că e important ca dialogul și dezescaladarea să continue”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, înainte de reuniune.

Bogdan Aurescu, despre sancțiunile UE împotriva Rusiei

Ministrul a mai spus că discuțiile privind pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va invada Ucraina, ar trebui definitivate azi: „Cred că e important să discutăm azi despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătite de UE. E, de asemenea, foarte important să comunicăm despre conținutul acestui pachet, pentru că acesta are un efect foarte important de descurajare și trebuie să ne folosim de acest efect”.

„Voi reitera astăzi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, în timpul precedentului consiliu al ministrilor de Externe, despre organizarea unui consiliu al miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate și sprijin cu Ucraina”, a mai declarat ministrul de Externe.

Acesta a mai precizat că în consiliul de azi vor aborda și alte subiecte precum Bosnia și Herțegovina, Mali și măsurile privind combaterea schimbărilor climatice.

Ce spune Aurescu despre summitul Biden – Putin

Recent, Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord „în principiu” să se întâlnească cu Vladimir Putin, omologul său rus.

„Cred că summitul dintre președinții Biden și Putin, care urmează, ne-ar putea da ceva speranțe. În același timp, cred că orice fel de soluționare a acestei crize trebuie să ia în calcul, de o manieră absolută, principiile fundamentale ale dreptului internațional, care nu ar trebui atinse și, de asemenea, bazele arhitecturii de securitate din Europa.

E foarte important ca principiile fundamentale, precum suveranitatea și integritatea teritorială, nefolosirea forței și nefolosirea amenințărilor cu forța, precum și principiul ca statele suverane să aibă libertatea de a-și alege singure politicile de securitate – toate acestea sunt principii foarte importante și nu ar trebui adusă atingere lor de nicio manieră.

De asemenea, principii foarte importante privind misiunea de bază a NATO nu ar trebui afectate de nicio manieră în cadrul acestor discuții”, a mai declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe