Țările din UE intenționează să ajungă la același punct de vedere în privința reformării pieței europene de electricitate, dar Germania și Franța au, de mai multe luni, opinii diferite atunci când vine vorba despre regulile care ar da un avantaj unor țări în comparație cu altele.
Astfel, se vrea renunțarea la o parte centrală a reformei, pe fondul blocajului între Franța și Germania pe tema ajutoarelor de stat pentru centralele electrice, relatează Agerpres.
Întreaga miză a disputei se bazează pe faptul că, dacă guvernele vor să ofere contracte garantate de stat de achiziționare la prețuri fixe de la centralele electrice existente, iar apoi să colecteze veniturile suplimentare generate de contracte și să le cheltuie pe subvenționare anumitor industrii.
Franța intenționează să acorde subvențiile centralelor sale nucleare, iar regulile pe care le-a propus au obţinut sprijinul ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Germania, însă, alături de alte țări europene se opun aprig, avertizând că în urma regulilor, Franța ar avea un avantaj competitiv față de industriile lor.
Potrivit unei propuneri de compromis consultată de Reuters, țările membre ar trebui să aibă în vedere trei opțiuni, printre care o eliminare completă a regulilor cu privire la aceste subvenţii din reforma pieţei de electricitate.
Celelalte două opțiuni din documentul Spaniei ar limita modalitate în care țările din UE pot utiliza veniturile din subvențiile prețurilor la electricitate şi ar permite Bruxelles-ului să intervină şi să limiteze utilizarea de către ţările membre a acestor venituri dacă ele distorsionează piaţa unică.
Un posibil eșec în adoptarea părții centrale din această reformă nu ar împiedica Franța și alte țări să ofere producătorilor contracte de achiziție de electricitate la prețuri fixe, însă ar putea să le facă mai greu de utilizat și să condiționeze obținerea aprobărilor necesare din partea Bruxelles-ului în ceea ce privește prevederile privind ajutoarele de stat.
Cele două părți par „mai departe decât erau în luna iunie”, susține un înalt diplomat european. De asemenea, acesta a făcut referire și la o reuniuni în care miniştrii europeni ai energiei nu au reuşit să ajungă la un compromis cu privire la reforma pieţei de electricitate.
Pentru a-și atinge scopurile, Bruxelles-ul propune ca sprijinul public pentru investițiile noi să ia sub forma unor contracte garantate de stat.
Miercuri, 4 octombrie, ambasadorii țărilor UE vor discuta propunerea. Aceștia au termen limită până la 17 octombrie când miniştrii Energiei se întâlnesc în încercarea de a ajunge la un acord.