Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”

Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”. Sursa Foto: Hepta/ Stefan Rousseau/PA Wire

Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză, informează AFP.

Stanley Johnson a explicat motivul cererii de naturalizare prin faptul că vrea să păstreze o „legătură” cu Uniunea Europeană, chiar dacă Marea Britanie a ieşit din UE.

Stanley Johnson și-a luat cetățenie franceză

În 2016, Stanley Johnson a fost un opozant al Brexitului, însă anul următor și-a schimbat percepția. Tatăl premierului britanic în vârstă de 81 de ani, a solicitat cetăţenia franceză la Consulatul General al Franţei de la Londra pe 18 noiembrie 2021, potrivit sursei citate.

„Ţinând cont de elementele din dosar şi în absenţa unei decizii de refuz a ministrului justiţiei, Stanley Johnson a obţinut cetăţenia franceză pe 18 mai 2022, la expirarea termenelor prevăzute de Codul Civil”, a anunţat joi Ministerul Justiţiei francez.

„Această declaraţie are efect doar în cazul lui Stanley Johnson şi nu se extinde asupra descendenţilor săi”, a mai precizat instituția.

Consulul Franţei la Londra îi va înmâna „personal” lui Stanley Johnson certificatul său de cetăţenie.

Voi fi întotdeauna european, aceasta este sigur”, a declarat Stanley Johnson în decembrie 2020.

Stanley Johnson vrea să păstreze o „legătură” cu Uniunea Europeană

„Nu înseamnă că am vrut să devin francez. Dacă am înţeles bine, eu sunt francez. Mama mea este născută în Franţa, mama ei era în întregime franţuzoaică şi tatăl ei la fel. Prin urmare, pentru mine a însemnat să cer ceea ce am deja”, a susținut Stanley Johnson.

Persoanele franceze prin descendenţă nu mai beneficiază de această cetăţenie dacă familia lor a rămas instalată în străinătate timp de peste 50 de ani, fără a-şi exercita drepturile legate de cetăţenie, prevede legislaţia franceză.

Cu toate acestea, un alt articol al Codului Civil francez le permite acestor persoane să-şi recapete cetăţenia franceză printr-o simplă declaraţie, sub rezerva de a justifica „legături manifeste de ordin cultural, profesional, economic sau familial” cu Franţa sau de a fi luptat pentru ea. Tocmai în baza acestui articol Stanley Johnson a semnat o declaraţie de cetăţenie franceză, relatează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe