The Telegraph: Este victoria lui Klaus Iohannis o dovadă că social media poate ajuta la câștigarea unor alegeri?

The Telegraph: Este victoria lui Klaus Iohannis o dovadă că social media poate ajuta la câștigarea unor alegeri?

Klaus Iohannis și susținătorii săi au valorificat puterea social media pentru a obține victoria în alegerile prezidențiale din România și pentru a-l transforma pe acesta în cel mai popular politician european în rândul utilizatorilor de Facebook, scrie luni publicația britanică The Telegraph.

Alegerile au tendința de a fi imprevizibile până la capăt, însă foarte puțini au anticipat victoria lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie din România, după ce rezultatele primului tur de scrutin și sondajele îl dădeau câștigător pe premierul de centru-stânga Victor Ponta.

Două elemente au avut un rol esențial în aceste alegeri: vocea puternică a românilor din străinătate și social media, al doilea element amplificându-l pe primul, menționează ziarul britanic.

Pentru o țară cu o populație de 20 de milioane de locuitori, o caracteristică aparte a electoratului românesc este numărul mare al cetățenilor din diaspora — 4 milioane, un grup care s-a dovedit a fi crucial în cadrul acestor alegeri, notează sursa citată.

În primul tur de scrutin din 2 noiembrie, Victor Ponta a obținut 40,4% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a ieșit pe locul al doilea cu 30,4% din voturi.

O puternică campanie on-line condusă de tinerii alegători din mediul urban și în curând hashtaguri, precum #yeslavot , #alegeri2014 și #diasporavotează, au apărut pe mai multe platforme sociale sporind gradul de conștientizare a importanței prezenței la vot.

Campania socială s-a dovedit a fi un succes în condițiile în care prezența la vot a crescut de la 53% în primul tur la 64% în al doilea tur, și, mai important, prezența la urne a românilor din diaspora s-a dublat ajungând la 379.000 de persoane.

În dimineața zilei de 17 noiembrie a fost confirmat faptul că Klaus Iohannis a fost ales președinte al României, câștigând cu 54,5% din voturi.

În mod remarcabil, Klaus Iohannis a ajuns de asemenea la un milion de fani pe Facebook, devenind astfel cel mai popular politician european. Prin comparație, premierul britanic David Cameron are doar puțin peste 400.000 de fani pe Facebook, în timp ce cancelarul german Angela Merkel are 908.000 fani.

Ultima oră
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)