Tokaiev, noul președinte din Kazahstan! Alegerile au fost marcate de cele mai mari proteste din ultimii ani: Câteva sute de arestări, printre care jurnaliști și activiști

Tokaiev, noul președinte din Kazahstan! Alegerile au fost marcate de cele mai mari proteste din ultimii ani: Câteva sute de arestări, printre care jurnaliști și activiști
Foto: pixabay.com

Kasim-Jomart Tokaiev, președintele interimar al Kazahstanului, a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale anticipate din țara sa, cu 70% din voturile valabile exprimate, după o zi marcată de mari demonstrații și câteva sute de arestări, potrivit g4media.ro.

Cel mai apropiat rival al său a fost Amirjan Kosanov, care a primit 15,93% din sufragii – cel mai mare scor obținut vreodată de un adversar în alegerile prezidențiale din Kazahstan.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că prezența alegătorilor a fost de 77,4%. Victoria lui Tokaiev, un diplomat de carieră în vârstă de 66 de ani, nu era pusă la îndoială, deoarece el era susținut de fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, cel care a condus neîntrerupt Kazahstanul după obţinerea independenței, în 1991, scrie publicația.

Chiar și așa, acest scrutin a fost marcat de cele mai mari proteste din ultimii trei ani, în întreaga țară, iar manifestanții au făcut apel la boicot. Sute de protestatari ai opoziției au fost arestați, după cum a confirmat ministrul adjunct de Interne ​​din Kazahstan, care a raportat cifra de „500 de persoane transferate la secțiile de poliție din Nur-Sultan și Almaty”.

Jurnaliștii AFP au văzut poliția arestând și conducând în vehicule sute de oameni în cele două mari orașe ale Kazahstanului, Almaty și capitala Astana. Unul dintre corespondenții AFP a fost arestat scurt înainte de a fi eliberat, în timp ce altuia i-a fost confiscat echipamentul video.

Doi jurnaliști de la Radio Europa Liberă-Radio Liberty, Petr Trotsenko în Almaty și Saniya Toiken în Astana au fost de asemenea reținuți și apoi eliberați împreună cu Marius Fossum de la organizaţia de apărare a drepturilor omului Comitetul Helsinki din Norvegia.

Mulţi alți jurnaliști sau activiști politici au fost arestați, unii aflându-se încă în detenție. Potrivit ministrului adjunct de Interne, Marat Kojaiev, „aproximativ o sută de” protestatari au fost arestați în ambele orașe. „Rușine! Rușine! Rușine!” sau „Poliția de partea noastră!”, au strigat unii manifestanţi la Almaty înainte ca forţele de ordine să îi împrăştie.