Toți locuitorii Madridului vor fi obligați să poate măști și în spațiile publice, și în cele private. Noile restricții din comunitatea spaniolă vizează și viața de noapte

Toți locuitorii Madridului vor fi obligați să poate măști și în spațiile publice, și în cele private. Noile restricții din comunitatea spaniolă vizează și viața de noapte
foto: Pixabay

Isabel Diaz Ayuso, președinta comunității autonome Madrid din Spania, a prezentat un nou plan pentru combaterea pandemiei de coronavirus în regiune și a anunțat că măștile vor deveni obligatorii pentru toți locuitorii, atât în spațiile publice, cât și în cele private, începând de joi, potrivit El Pais.

Toți locuitorii Madridul vor fi obligați să poate măști și în spațiile publice, și în cele private

Președinta regiunii madrilene a anunțat această măsură ca parte dintr-un nou plan de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19 în regiune, unde au fost înregistrate deja 11 noi focare de infecție, 128 de pacienți internați și 27 la terapie intensivă. Astfel, dacă nu cumva se schimbă ceva până atunci, Insulele Canare vor rămâne, de joi, singura regiune a Spaniei în care măștile nu sunt obligatorii.

Noile restricții din comunitatea spaniolă vizează și viața de noapte

Madridul face un pas înapoi. Pe lângă măsura privind măștile, care deja a fost asumată de aproape toți locuitorii regiunii, se introduce și o restricție cu privire la viața de noapte. Toate localurile de recreere se vor închide de la ora 1:30 – dar nu vor mai putea primi clienți începând cu ora 1. Pentru a reuși să ducă la bun sfârșit acest demers, guvernul regional din Madrid cere o maximă colaborare din partea celor 179 de primării din regiune.

În România, măștile ar putea deveni obligatorii și în spațiile publice deschise aglomerate

Maștile sunt obligatorii și în spațiile publice închise, dar premierul Ludovic Orban a indicat că măsura s-ar putea extinde și pentru cele deschise, atunci când este vorba despre locuri foarte aglomerate. Cu toate acestea, prim-ministrul a subliniat că decizia le revine comitetelor județene pentru situații de urgență. Reamintim că România vine după șapte zile consecutive cu peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 confirmate.

„Știți că am avut, ieri, ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, domnul secretar de stat Arafat și alți specialiști. Deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul consiliului de suport tehnico-științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele județene pentru situații de urgență, să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația. Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe faleză, ni s-a semnalat din zona Galațiului, din zona Brăila, este o asemenea aglomerație, interacțiunea dintre oameni e foarte apropiată și că singura soluție de a reduce riscul epidemiologic este purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri unde, de asemenea, există o interacțiune foarte apropiată. Inclusiv unde se așteaptă. Vă dau un exemplu, la fabrici, unde se transportă oamenii și așteaptă mijloacele de transport, și acolo e posibil să impunem obligația. Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine situația locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități, (…) care presupun un risc epidemiologic din cauza numărului mare de persoane și a apropierii care nu poate fi evitată în situațiile respective”, a subliniat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a adăugat că obiectivul „este să nu ajugem la 2.000 de cazuri pe zi, obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnice, iar în direcția această acționăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție, de la evaluarea zonelor de risc și luarea de măsuri, cum sunt și carantinări zonale, astfel de decizii legate de spațiile unde există risc epidemiologic crescut chiar dacă spațiile sunt în aer liber. De asemenea, măsura de intensificare a controalelor, pentru că realitatea este că, ca să îi protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile. Implicarea tuturor entităților, de la primari, manageri de companii, conducători de instituții publice, capi ai Bisericii, în asigurarea respectării acestor reguli este fundamentală. Fac același apel către oameni. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi”.