Trei sferturi dintre companiile străine au redus sau au oprit afacerile în Rusia

Trei sferturi dintre companiile străine au redus sau au oprit afacerile în Rusia
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

La momentul de față, un număr de 1.439 de companii străine din 70 de țări și 55 de sectoare ale economiei și-au redus, suspendat sau încetat activitățile în Rusia, se arată într-un studiu al Școlii de Economie din Kiev.

Peste 500 de companii nu și-au întrerupt activitatea în Rusia

În special, 1.017 companii au redus operațiunile din Rusia, alte 422 au redus operațiunile curente și au suspendat noi investiții. Alte 580 continuă să opereze în Rusia.

„În 13 mai, am identificat aproximativ 2.000 de companii și organizații și poziția lor pe piața rusă, aproximativ jumătate dintre ele sunt publice.

Pentru aproximativ 400 de grupuri publice de companii, am identificat și activitatea lor operațională în Federația Rusă ( prezența unui pachet de control într-o entitate juridică), ceea ce a făcut posibilă calcularea valorii capitalului investit în țară (aproximativ 113 miliarde USD), a veniturilor locale (în valoare totală de 200 miliarde USD), precum și a personalului (aproape 700.000 de persoane)”, explică reprezentanții Școlii de Economie din Kiev.

Experții au adăugat că, începând cu 13 mai, companiile care și-au anunțat ieșirea completă din Rusia aveau venituri anuale de 27,2 miliarde de dolari și 13,8 miliarde de dolari în capital.

Companiile care și-au suspendat activitățile pe piața rusă au avut un venit anual de 66.2 miliarde dolari și un capital de 35.4 miliarde de dolari. Doar primele zece companii , cei mai mari contribuabili au plătit 13,7 miliarde de dolari (impozite) pe an.

Criza economică fără precedent

Rusia se va confrunta cu cea mai profundă criză economică din aproape trei decenii, în contextul presiunii sancțiunilor impuse de SUA și statele europene, notează Bloomberg.

Potrivit calculelor interne a Ministerului de Finanțe, PIB-ul Rusiei ar putea scădea cu 12% în acest an.

În același timp, Ministerul rus de Finanțe se așteptase anterior la o scădere de 8% a PIB-ului. Dacă prognoza Trezoreriei se dovedește a fi corectă, ar putea șterge aproximativ un deceniu de creștere economică.

„Principalele dezavantaje sunt embargoul petrolului, refuzul UE de gaz rusesc, precum și o creștere a fluxului de companii străine. Toate acestea sunt susceptibile să se extindă treptat, odată cu transferul unei mari cantități negative până în 2023″, spune un expert rus, citat de Bloomberg.

Fără a ține cont de acești factori și doar pe baza sancțiunilor actuale, expertul prevede o contracție de 10,8% în 2022 și de aproximativ 5% în 2023.

Anterior, s-a raportat că în 2023, Federația Rusă și economia sa se vor afla într-o „situație foarte dificilă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe