Tudose aplică "schema Ciocoiu"! Peste 8.000 lei/lună de la Guvern pentru consilierul Lucian Foca, un general care cumulează pensia cu salariul (FOTO)

Tudose aplică "schema Ciocoiu"! Peste 8.000 lei/lună de la Guvern pentru consilierul Lucian Foca, un general care cumulează pensia cu salariul (FOTO)
Foto: adevarul.ro

Numeroasele situații în care angajați din Ministerul Afacerilor Interne sau cel al Apărării Naționale cumulează pensia cu salariul au provocat un val de controverse în ultimele luni, câteva exemple de-a dreptul revoltătoare fiind intens dezbătute în spațiul public.

Un alt nume care se adaugă pe lista celor care se bucură de beneficii duble de la stat este cel al generalului Lucian Foca, în vârstă de 57 de ani, pensionat în luna august și numit apoi, la jumătatea lunii septembrie, în funcția de consilier de stat în cadrul Aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. (Detalii AICI)

La solicitarea B1.ro, Biroul de presă al Guvernului a transmis că indemnizația lunară a unui consilier de stat în cadrul Aparatului propriu de lucru al premierului este în sumă netă de 8.136 lei. Sumă care, în cazul lui Lucian Foca, se adaugă pensiei pe care acesta o primește.

Ultimul tren al generalului

Lucian Foca a condus în ultimii ani Divizia 2 Infanterie "Getica", iar din luna mai a acestui an fusese avansat în funcția de comandant al Forțelor Întrunite din cadrul Statului Major General. Ulterior, în luna august acesta s-a pensionat, fiind trecut în rezervă și înaintat în gradul de general-locotenent cu trei stele de președintele Klaus Iohannis.

Pe 15 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia de numire a lui Foca în funcția de consilier de stat în cadrul Aparatului propriu de lucru al premierului.

Cu alte cuvinte, generalul a prins ultimul tren al pensiilor speciale, pensionarea și reangajarea sa la stat având loc cu câteva zile de intrarea în vigoare a noilor reguli potrivit cărora nimeni nu mai poate avea o pensie mai mare decât salariul.

Tudose îl critică pe Ciocoiu, dar îl angajează pe Foca

Informația că Lucian Foca face parte din echipa premierului Mihai Tudose apare în contextul în care chiar premierul l-a eliberat din funcţie pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cornel Ciocoiu, la cererea lui, după ce acesta a fost criticat în spaţiul public pentru că primea pensie şi salariu.

Întrebat, în luna august, dacă Cornel-Gabriel Ciocoiu ar mai fi plecat din funcție, dacă presa nu ar fi mediatizat cazul său de cumul a pensiei cu salariul, premierul a răspuns: "Eu cred că nu (…) A fost mai rapid domnia sa în a-și înainta singur (cererea de eliberare din funcție — n.r.)".

„A fost un prim pas această stopare a creșterilor nebunești și a acelui procent față de ultimul salariu în plată. Pe legea pensiilor, în această toamnă, doamna ministru Olguța Vasilescu va regla și aceste lucruri", mai spunea Tudose în acea perioadă.

În vârstă de 45 de ani, Ciocoiu a trecut în rezervă în vara acestui an, cu grad de general și o pensie de peste 13.000 lei. Ciocoiu a lispit însă din MAI doar câteva zile. Reîncadrarea sa în funcție s-a făcut imediat astfel că el a putut beneficia de cumulul pensiei cu salariul. Astfel, cu un venit lunar de cel puțin 10.000 de lei și o pensie de circa 13.000 de lei, în total, cu tot cu celelalte venituri, chestorul câștiga anual aproape 300.000 de lei, adică trei miliarde de lei vechi. (Detalii AICI)

Având în vedere cazul lui Ciocoiu, care, pensionat la 45 de ani, cu grad de general, are o pensie de 13.000 de lei, este foarte posibil ca, la rândul său, generalul Lucian Foca să aibă o pensie de câteva mii de lei care se cumulează cu salariul de peste 8.000 de lei, primit de la Guvern.

Tags: