Turcia: Partidul lui Erdogan conduce în alegerile locale, dar pierde Ankara. Luptă strânsă la Istanbul

Turcia: Partidul lui Erdogan conduce în alegerile locale, dar pierde Ankara. Luptă strânsă la Istanbul
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Lovitură pentru Recep Tayyip Erdogan la alegerile locale. Exit poll-urile din Turcia arată ca Opozitia a câștigat scrutinul din Ankara, informează B1 TV. Şeful statului pare să accepte o înfrângere a formațiunii sale în capitală, dar şi la Izmir. Lupta strânsă se dă însă la Istanbul. Candidatul puterii la funcţia de primar s-a anunţat deja câştigător, iar reprezentantul opoziţiei transmite că voturile nu au fost numărate în totalitate. Turcii şi-au ales primarii şi consilierii municipali în contextul în care Turcia se confrunta cu prima sa recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflaţie record şi şomaj în creştere.

Alegerile locale au fost câștigate în Ankara de către Opoziție, ceea ce reprezintă o lovitură pentru partidul AKP al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a deținut până acum puterea în centrul economic al țării.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului. s-a declarat învingător şi în alegerile locale din Istanbul. Liderul CHP a afirmat că formaţiunea sa politică s-a impus în cele două mari oraşe ale Turciei şi că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

La Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP, Mansur Yavas, a obţinut 50,6% din sufragii, devansându-l cu 3,4% pe contracandidatul din AKP.

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de stat Anadolu, la Istanbul, candidatul AKP, fostul premier Binali Yildîrîm, conducea cu 48,71% faţă de 48,65% cât a obţinut rivalul său, Ekrem Imamoglu, reprezentantul Opoziţiei. Yildîrîm şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat.

Alegerile locale au loc în contextul în care Turcia se confruntă cu prima sa recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflație record și șomaj în crestere, iar acest scrutin are valoare de test pentru Erdogan, care a câștigat toate alegerile de la ajungerea la putere a partidului său, AKP, în 2002.

57 de milioane de turci au fost aşteptaţi la urne, iar scrutinul a fost marcat de violențe. În fața unei secţii de votare a izbucnit un scandal între două grupuri, iar violențele s-au soldat cu două decese. Patru persoane au fost reținute.