Turcii, nevoiți să renunțe la divertisment și a doua porție de mâncare din cauza scumpirilor fără precedent

Turcii, nevoiți să renunțe la divertisment și a doua porție de mâncare din cauza scumpirilor fără precedent
Foto: Hepta/Zuma Press / Tolga Ildun.

Inflația anuală din Turcia a ajuns la 84% în septembrie. Aceasta fiind o cifră record pentru ultimii 24 de ani. Cel mai mult s-au scumpit transporturile și alimente. Moneda națională continuă să se prăbușească, iar banca centrală a redus dobânda cheie de la 13% la 12%.

Transporturile s-au scumpit cu 118%

Creșterea inflației în țară a fost influențată puternic de scumpirea transporturilor, inclusiv a combustibililor. Transporturile s-au scumpit cu 118% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu peste 90%.

Oamenii nu mai fac față creșterii prețurilor. 48% dintre angajați primesc salariul minim, care este de 5.500 de lire turcești (mai puțin de 330 de dolari), informează digi 24.

„Obișnuiam să cumpărăm multe lucruri cu 100 de lire, acum mergem la piață, punem două lucruri în coș, dăm 100 de lire și plecăm. Prețurile cresc îngrozitor în fiecare zi, în fiecare săptămână. Puterea noastră de cumpărare scade constant”, a remarcat un bărbat.

Oamenii au renunțat la divertisment

„Oamenii sunt acum într-un blocaj atât de mare, încât numărăm toți banii, cinci, 10, 20 de lire”, a spus un alt turc.

Turcii au fost nevoiți să renunțe la divertisment și să-și ajusteze cheltuielile ca să reușească să facă fața scumpirilor și să supraviețuiască.

„Nu mai există cheltuieli pentru divertisment. Nu ne întâlnim seara cu prietenii să bem o cafea, o bem acasă. Nu mai călătorim, mergem doar de acasă la serviciu, de la serviciu până acasă.

Mâncăm o porție sau chiar jumătate de porție în loc de două porții de mâncare. Mâncăm cât să ne săturăm, nu de plăcere, mâncăm de oriunde este mai ieftin”, a afirmat un tânăr, citat de digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe