Ucraina a arestat un grup de sabotori sprijiniți de Rusia care pregăteau atacuri în regiunile de frontieră

Ucraina a arestat un grup de sabotori sprijiniți de Rusia care pregăteau atacuri în regiunile de frontieră
Militarii armatei ucrainene, fotografiați în august 2022 la repetițiile pentru parada organizată de Ziua Independenței. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Chuzavkov

Autoritățile ucrainene susțin că au arestat mai mulți sabotori sprijiniți de Federația Rusă care plănuiau atacuri în regiunile de frontieră cu scopul de a destabiliza Ucraina. Grupul pregătea „o serie de atacuri armate” asupra infrastructurii urbane, sub „coordonarea” serviciilor speciale rusești, spune Serviciul ucrainean de securitate (SBU), potrivit Daily Mail.

SBU spune că sabotorii arestați erau sprijiniți de Rusia și pregăteau atacuri în regiunile de frontieră

Doi bărbați, dintre care un cetățean rus, au fost arestați în timpul raidurilor efectuate în Harkov, regiune aflată în apropiere de frontiera cu Rusia, și Jîtomîr. Ofițerii ucraineni spun că aceștia au recrutat și alți bărbați – în principal ruși cu trecut infracțional – pentru a lua parte la atacuri, sub umbrela unei așa-zise companii de securitate.

Informația vine în contextul în care Federația Rusă a concentrat peste 120.000 de trupe la frontierele Ucrainei. SUA avertiza că Moscova ar putea lansa diverse atacuri în regiunile de frontieră ca formă de diversiune, astfel încât să justifice o eventuală invazie. De altfel, Casa Albă spunea că ofensiva ar putea începe „în orice moment”, cu experții explicând că acest lucru nu înseamnă automat că asaltul se va și concretiza, mai ales cât timp există un dialog între Washington și Moscova.

Agențiile de presă din Rusia au relatat despre diverse exerciții militare, menținând campania de presiune asupra Kievului.

Perechea arestată marți, spune contraspionajul ucrainean, pregătea o serie de jafuri care vizau „infrastructura urbană”, inclusiv proprietăți „comerciale”. Raidurile au fost efectuate la locații care aparțineau celor doi, iar poliția susține că a găsit o bombă, arme și muniție. În plus, ar fi fost depistate dispozitive pentru perturbarea comunicațiilor radio și planuri care detaliau operațiunea. Potrivit SBU, au mai fost confiscate calculatoare și dispozitive electronice cu „dovezi de activitate infracțională”.

În plus, imaginile arată că ofițerii ucraineni au confiscat și o sumă mare de bani.

Tot marți, Ucraina a încercat să minimalizeze riscul unei invazii imediate, cu ministrul apărării și șeful consiliului de apărare națională spunând că trupele ruse încă nu sunt gata să traverseze frontierele ucrainene.

Ministrul Oleksii Reznikov susține că forțele ruse încă nu s-au format în unități de luptă, o procedură care durează, sugerând că atacul încă nu este în pregătire.

Urmăriți B1TV.ro și pe