Ucraina vrea să înscrie Cernobîlul în patrimoniul mondial Unesco

Ucraina vrea să înscrie Cernobîlul în patrimoniul mondial Unesco
Sursa Foto: www.stirilekanald.ro

Autorităţileucrainenevor să înscrie regiuneaCernobîlîn patrimoniul mondial UNESCO. Propunerea a fost făcută de ministrul Culturii,Oleksandr Tkatcenko.

Ucraina vreaCernobîlul în patrimoniul mondial Unesco

Ministrul Culturii de la Kiev susține că“unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei” trebuie conservat pentru omenire, notează France Presse.

În cazul în care demersul va avea succes, Cernobîlul va face parte din patrimoniul mondial Unesco alături de locuri ca Taj Mahal (India), Stonehenge (Anglia) sau Delta Dunării.

Menționăm faptul că zona de excludere Cernobîl cuprinde atât centrala nucleară, cât şi teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986. Acestea se întind pe o suprafață de30 de kilometri.

“Zona Cernobîl este deja o atracție celebră în întreaga lume. Din păcate, nu are un statut oficial”, a afirmat Maksim Polivko, ghid în vârstă de 38 de ani, care speră ca un astfel de statut să fie “un impuls pentru dezvoltarea unor infrastructuri turistice”, scrie News.ro.

Motivulcare a dus lacel mai mare accident nuclear din istorie

Reamintim faptul că în data de 2 aprilie 1986un reactor a sărit în aer, lăsând în urmă sute demii de victime şi pagube incomensurabile.S-a crezut multă vreme că accidentul a fost determinat de o explozie a aburului.

Ulterior, un studiu a arătat că operatorii auefectuat teste asupra reactorului la energie mică, la care era instabil, şi fără să ia măsurile de siguranţă, scrieScience Alert.

Cercetătorii centralei doreau să realizeze un experiment în care energia ar fi creat abur din apa de răcire, iar aburul ar fi creat la rândul lui energie. Totuşi, sistemul de control automat al reactorului a intervenit, controlând creşterea nivelului de energie. Din motive care nu sunt cunoscute în totalitate, cineva a iniţiat închiderea de urgenţă. Acest lucru a dus la inserarea tijelor de control din grafit care au adus mai multă apă, ceea ce a dus la crearea unei cantităţi mai mare de abur. Această creştere în presiune şi căldură au rupt tuburile care conţineau combustibilul.

Aşadar, se consideră că această primă explozie a avut loc din cauza presiunii cauzate de abur. Acoperişul reactorului a sărit în aer şi s-a eliberatmaterial radioactivîn atmosferă. A doua explozie a avut loc după câteva secunde. Aceasta este teoria care a rămas în picioare.