UE ajunge la un acord pentru impunerea unui plafon de preț de 60 de dolari la exporturile de petrol rusesc

UE ajunge la un acord pentru impunerea unui plafon de preț de 60 de dolari la exporturile de petrol rusesc
De miercuri, la prânz, Rusia a început să retrimită petrol Ungariei. Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord pentru un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, un pas cheie, deoarece sancțiunile occidentale urmăresc să reordoneze piața mondială a petrolului pentru a preveni creșterea prețurilor și blocării finanțării războiului inițiat de Vladimir Putin, scrie ft.com.

Decizie privind plafonarea prețului petrolului

După un val de negocieri de ultimă oră, președinția UE, deținută de Republica Cehă, a postat pe Twitter că „ambasadorii tocmai au ajuns la un acord privind plafonul de preț pentru petrolul rusesc pe mare”. Decizia trebuie în continuare aprobată oficial printr-o procedură scrisă, dar se așteaptă să fie aprobată.

Europa trebuia să stabilească prețul redus pe care îl vor plăti alte națiuni până luni, când vor intra în vigoare embargoul UE asupra petrolului rusesc transportat pe mare și interzicerea asigurării pentru aceste provizii. Plafonul de preț, care a fost condus de Grupul celor Șapte democrații bogate și încă are nevoie de aprobarea acestora, urmărește să prevină o pierdere bruscă a petrolului rusesc în lume, care ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la energie și la continuarea inflației la combustibil.

Polonia a ținut mult timp un acord, încercând să stabilească plafonul cât mai jos posibil. După mai mult de 24 de ore de deliberări, când alte state UE au semnalat că vor sprijini acordul, Varșovia a cedat în cele din urmă vineri seara.

„Distrugerea veniturilor energetice ale Rusiei este esențial pentru oprirea mașinii de război a Rusiei”, a spus premierul estonian Kaja Kallas, adăugând că este fericită că plafonul a fost împins cu câțiva dolari în plus față de propunerile anterioare. Ea a spus că fiecare dolar în care a fost redus plafonul se ridică la 2 miliarde de dolari mai puțin pentru cufărul de război al Rusiei.

„Nu este un secret pentru nimeni că am vrut ca prețul să fie mai mic”, a adăugat Kallas, subliniind diferențele din interiorul UE. „Un preț între 30-40 de dolari este ceea ce ar dăuna substanțial Rusiei. Cu toate acestea, acesta este cel mai bun compromis pe care l-am putea obține.”

Cifra de 60 de dolari stabilește plafonul aproape de prețul actual al țițeiului din Rusia, care a scăzut recent sub 60 de dolari pe baril. Unii critică că nu este suficient de scăzut pentru a reduce una dintre principalele surse de venit ale Rusiei. Este încă o reducere mare față de indicele de referință internațional Brent, care s-a tranzacționat vineri la 86,68 dolari barilul, dar ar putea fi suficient de mare pentru ca Moscova să continue să vândă chiar și în timp ce respinge ideea unui plafon.

Urmăriți B1TV.ro și pe