UE are în vedere plafonarea prețului petrolului și mai multe restricții la exporturile de înaltă tehnologie în noile sancțiuni impuse Rusiei

UE are în vedere plafonarea prețului petrolului și mai multe restricții la exporturile de înaltă tehnologie în noile sancțiuni impuse Rusiei
Foto: Pixabay

Plafonarea prețului petrolului, restricții la exporturile de înaltă tehnologie și mai multe liste negre sunt printre noile sancțiuni pe care UE le pregătește în urma discursul lui Putin de miercuri, anunță Reuters citând surse diplomatice.
Liderii UE se vor reuni la Praga în perioada 6-7 octombrie.

Între timp, prețul petrolului crește din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare

Prețul petrolului a crescut joi din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 71 de cenți, sau 0,79%, la 90,54 dolari pe baril până la ora 1408 GMT, după ce au crescut cu peste 2 dolari în prima parte a ședinței.

Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 53 de cenți, sau 64%, la 83,47 dolari.
Rusia a continuat joi cu cea mai mare recrutare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, generând îngrijorări că o escaladare a războiului din Ucraina ar putea afecta și mai mult oferta.

„(Acțiunile și reacțiile iraționale frecvente ale președintelui rus Vladimir Putin) sunt cele care vor menține piața volatilă și violentă pe alocuri”, a declarat Tamas Varga, analist de petrol la casa de brokeraj londoneză PVM Oil Associates.

Constrângerile de aprovizionare din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) adaugă presiune, spun analiștii.

„Exporturile de țiței ale OPEC s-au stabilizat după o creștere puternică la începutul acestei luni”, a declarat Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS.

Cererea de țiței în China, cel mai mare importator de petrol din lume, își revine, după ce a fost atenuată de restricțiile stricte ale COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe