UE va relua discuțiile privind stabilirea unui plafon de preț la petrolul rusesc

UE va relua discuțiile privind stabilirea unui plafon de preț la petrolul rusesc
Foto: Pixabay

UE va relua vineri seara discuţiile cu privire la plafonul de preț la petrolul rusesc, au declarat pentru Reuters mai mulţi diplomaţi europeni. Polonia ar dori să lege acordul privind plafonul de preț cu un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

UE va rediscuta plafonarea prețului la petrolul rusesc

Discuțiile vor fi reluate în condițiile în care guvernele Uniunii Europene erau împărțite joi în privința nivelului la care să limiteze prețurile petrolului rusesc pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global al aprovizionării cu petrol.

Plafonul urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie. Ideea plafonului este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurări să gestioneze încărcături de țiței rusesc pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât prețul stabilit de G7 și aliații săi.

„Cele mai recente informații sunt că Polonia, Estonia și Lituania încearcă să se depășească reciproc cu privire la cât de dur ar trebui să fie plafonul de preț”, a spus unul dintre diplomații apropiați discuțiilor

„Între timp, Malta, Grecia și Cipru sunt interesate de bani, indiferent de modul în care i-ar putea obține – printr-un plafon mai mare, sau compensare, etc. Deci pozițiile sunt încă foarte îndepărtate și SUA nu se implică pentru a media cele două părți”, a spus diplomatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe