Un austriac a lăsat-o pe sora lui Napoleon fără trei degete de la picioare. Cum a deteriorat un turist o statuie extrem de valoroasă, veche de 200 de ani (VIDEO)

Un austriac a lăsat-o pe sora lui Napoleon fără trei degete de la picioare. Cum a deteriorat un turist o statuie extrem de valoroasă, veche de 200 de ani (VIDEO)
Foto: thetimes.co.uk

Un austriac a lăsat-o fără trei degete de la picioare pe sora lui Napoleon. Este vorba despre o statuie ce o reprezintă pe Paolina Bonaparte și expusă la un muzeu din Veneția, iar bărbatul este un turist care a ținut morțiș să-și facă un selfie „tolănit peste statuie”. Carabinierilor italieni nu le-a fost deloc greu să dea de individ, dat fiind că noile reguli impuse în contextul epidemiei de coronavirus obligă turiștii să-și lase datele personale când intră în muzee. El a admis că a făcut „un gest prostesc”. Experții vor avea grijă ca Paolina să aibă din nou zece degete la picioare. Nu e prima dată când opere extrem de valoroase sunt deteriorate de turiști obsedați de selfieuri.

Statuie veche de 200 de ani, creație a lui Antonio Canova, deteriorată de un turist hotărât să-și facă o poză

Carabinierii au identificat un cetățean austriac, în vârstă de 50 de ani, care a rupt trei degete de la picioarele unei statui ce o reprezintă pe sora lui Napoleon și care este expusă la Muzeul „Antonio Canova” din Veneţia. Bărbatul a deteriorat scuptura în timp ce încerca să-și facă un selfie.

Statuia o înfățisează pe Paolina Bonaparte, sora lui Napoleon Bonaparte, și este o creație a lui Antonio Canova veche de 200 de ani. Acesta a trăit în perioada 1757-1822 și a fost un sculptor extrem de respectat. Era apreciat mai ales pentru operele sale din marmură.

Incidentul s-a petrecut pe 31 iulie. Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost surprins de o cameră de supraveghere în timp ce se așază pe sculptură pentru a o prinde într-o fotografie. A reușit astfel să o lase pe Paolina Bonaparte fără trei degete de la picioare.

Un austriac a lăsat-o pe sora lui Napoleon fără trei degete de la picioare. Cum a deteriorat un turist o statuie extrem de valoroasă, veche de 200 de ani

Poliția italiană a transmis, pentru CNN, că bărbatul era cu un grup de opt turiști austrieci și s-a îndepărtat de aceștia pentru a-și face o poză „tolănit pe statuie”. Făcând asta, a rupt trei degete de la piciorul drept al statuii și este posibil ca experții muzeului să constate deteriorări și la baza operei.

Bărbatul „nu trebuie să scape nepedepsit și să se întoarcă liniștit acasă. Deterioarea unei opere a lui Canova este inacceptabilă”, a scris, pe Facebook, Vittorio Sgarbi, președintele Fundației Antonio Canova.

Un austriac a deteriorat statuia dintr-un muzeu venețian ce o reprezintă pe sora lui Napoleon Bonaparte

Cum a fost găsit turistul care a deteriorat opera lui Antonio Canova. Bărbatul a cerut iertare

Individul a fost ușor de indentificat deoarece, urmare a măsurilor dispuse în contextul epidemiei de coronavirus, vizitatorii tuturor muzeelor trebuie să-și lase datele personale la intrare, pentru a fi ușor de găsit în cazul unei anchete epidemiologice.

Când poliția a contactat o femeie care semnase în numele ei și a soțului, aceasta a izbucnit în plâns și a recunoscut că bărbatul este vinovatul. Acesta, la rândul său, a spus că este supărat și regretă „gestul prostesc”.

„Aş vrea să mă autodenunţ după ce am citit ce s-a întâmplat. Am avut un comportament iresponsabil, dar nu eram conştient de consecinţe. Mi-am continuat vizita normal, la fel ca şi sejurul în Italia (nu am fugit)”, i-a transmis turistul lui Vittorio Sgarbi.

Procurorii urmează să decidă dacă îl vor duce pe austriac în fața judecătorilor. Opera va fi restaurată.

Nu este prima dată când o operă de artă extrem de valoroasă este deteriorată de un vizitator chitit să-și facă o poză. În octombrie 2018, o femeie a deteriorat două opere semnate Francisco Goya și Salvador Dali, expuse la galeriile din Ekaterinburg, Rusia, după ce a dat peste ele în timp ce încerca să-și facă un selfie.

Ultima oră
19:59 - Incident la vizita Papei Francisc în Grecia: Un preot ortodox l-a făcut “eretic” (VIDEO)
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal