Un cutremur de magnitudinea 7,5 în largul Alaskăi a declanşat o alertă de tsunami

Un cutremur de magnitudinea 7,5 în largul Alaskăi a declanşat o alertă de tsunami

Un cutremur de magnitudinea 7,5a avut loc marți la aproximativ 91 de kilometri sud-est deSand Point, în largul coastelor statului american Alaskăi, şi a declanşat o alertă de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Cutremurul a fost resimţit pe o rază de sute de kilometri.

Alertă de tsunami în SUA, după un cutremur de 7,5 grade

Seismul, a cărui intensitate a fost evaluată iniţial la 7,4, a avut locîn Insulele Aleutine, situate în Marea Bering, la o adâncime de 40 de kilometri, potrivit USGS.

LaSand Point au fost semnalate cele mai importante valuri – de aproximativ 60 de centimetri înălţime.

Alerta a vizato zonă cu o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului seismului, care a avut locla 91 de kilometri sud-est deSand Point, potrivit US Geological Survey.

”În privinţa celorlalte coaste americane şi canadiene din America de Nord, nivelul pericolului tsunamiului este pe cale să fie avluat”, a anunţatCentrul de alertă de tsunami la Pacific.

Conform autorităților locale, în urma cutremurului nu s-au produs victime sau pagube.

Seismul a fost resimţit laKing Cove, la aproximativ 100 de kilometri vest deSand Point, dar nu s-a constat vreo pagubă, a declarat pentru site-ulAnchorage Daily News primarul oraşului,Gary Hennigh.

”Locuitorii şi muncitorii de la fabrici de conserve sunt pe cale să fie evacuaţi până când vom şti mai multe despre alerta de tsunami”, a menționat edilul.

Durata seismului a fost de aproximtiv 30 de secunde

Marele cutremur a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea peste 5,0.

”A zgâlţâit puternic. Nu pot să spun cât a durat, poate 15-30 de secunde”, a declarat Michael Ashley din Cold Bay.

”Toate canapelele, fotolile şi etajerele se mişcau”.

Alaska se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă foarte activă în seisme, care se întinde la Golful Alaska până în Peninsula rusă Kaceatka.

La 27 martie 1964, un cutremur de magnitudinea 9,2 – cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume – a devastat regiunea Anchorage.El a durat mai multe minute, a provocat un tsunami distrugător pe toată Coasta de Vest americană şi s-a soldat în total cu peste 250 de morţi.