Un fost șef al contraspionajului francez va prezenta o emisiune pe Russia Today. RT este considerat un instrument de propagandă al Kremlinului

Un fost șef al contraspionajului francez va prezenta o emisiune pe Russia Today. RT este considerat un instrument de propagandă al Kremlinului
foto: Pixabay

Alain Juillet, șef al Serviciului francez de Informații Externe în anul 2001, va deveni prezentator la o emisiune de geopolitică pe postul TV Russia Today France, anunță directorul filialei franceze a RT, Ksenia Fedorova.

„În afara oricăror interese geopolitice, geopolitica practică va permite cetățenilor să înțeleagă mai bine realitatea obiectivă”, a declarat Julliet.

Diplomația, conflictele, terorismul, securitatea și competiția în serviciile de informații vor fi câteva dintre temele abordate în emisiune, iar prima ediție va fi difuzată în luna martie.

Potrivit Deschide.md, Alain Juillet a avut, în mai multe rânduri, poziții publice pro-Kremlin. Unul dintre cazuri a fost chiar otrăvirea fostului agent GRU, Serghei Skripal, pe care fostul șef al contraspionajului francez l-a denunțat drept o „manipulare anglosaxonă”.

Mai mult decât atât, Alain Juillet a elogiat progresul Rusiei în zona de înarmare militară și consideră că Moscova nu este o amenințare pentru securitatea occidentală. El a susținut intervenția rușilor în Siria și a criticat dependența Franței de SUA.

Russia Today, denumit oficial RT în prezent, este o rețea de televiziune finanțată de guvernul Rusiei și este una dintre cele mai active surse de informare ale Moscovei în afara granițelor țării. Operează în mai multe limbi, precum engleza, spaniola, franceza, germana, araba și, bineînțeles, rusa.

RT a fost descris, în mai multe rânduri, drept un instrument de propagandă al Kremlinului și a fost acuzat că răspândește știri false și dezinformează. Postul de televiziune a intrat într-un adevărat clinci cu Ofcom, arbitrul de pe piața media britanică, pentru modul în care a relatat cazul Skripal, fostul ofițer rus otrăvit pe teritoriul Regatului Unit.

Tags: