Un medic din Norvegia a povestit cum îi ajută pe oamenii care se ascund în metroul din Harkov: „Am văzut disperare”

Un medic din Norvegia a povestit cum îi ajută pe oamenii care se ascund în metroul din Harkov: „Am văzut disperare”
Foto: captura video.

Medicul de urgență Morten Rostrup din Norvegia lucrează cu MSF în Harkov și împreună cu echipa oferă consultații medicale la stațiile de metrou unde oamenii se ascund de război.

„Am văzut teamă constantă pe care o simt mulți oameni”

Specialistul norvegian a vorbit despre ceea ce a văzut și despre poveștile oamenilor pe care i-a întâlnit.

O echipă medicală se deplasează de la o stație de metrou la alta și oferă asistență. Seara, fac zeci de consultații medicale, iar apoi se culcă în același metrou.

Rostrup a spus că la fiecare stație funcționează comunități mici. Oamenii de acolo se cunosc și au relații bune. Grupurile de voluntari lucrează pentru a oferi tuturor alimente și apă. Un student la Medicină conduce chiar și un mic dispensar și o farmacie, la una dintre stațiile de metrou.

„Am văzut disperarea, lipsa de speranță, confuzia, incapacitatea de a înțelege cum au ajuns în această situație. Pierderea familiei și a prietenilor, pierderea casei lor, pierderea viitorului pe care și l-au imaginat.

Am văzut teamă constantă pe care o simt mulți oameni și cum unii oameni cad îngroziți atunci când aerul este plin de sunete de atacuri aeriene”, a spus medicul Rostrup, citat de tsn.

Harkov, atacat constant de armata rusă

Acesta a subliniat că situația de la Harkov este foarte dificilă. Orașul se află sub atacuri aeriene constante. Unele zone fiind complet distruse.

” În ultimele săptămâni, am avut multe întâlniri emoționante cu diferiți oameni. O fetiță de șapte ani care vedea în mod constant coșmaruri și îi era frică să adoarmă. Oamenii simt dureri fizice care nu pot fi explicate. Oamenii simt că nu pot respira.

O femeie cu hipertensiune arterială care risca să aibă un accident vascular cerebral”, a împărtășit experiența sa un membru al echipei MSF.

Rostrup a recunoscut că deseori examina cu atenție oamenii pentru a-i calma.

„Nu știu cât de mult am ascultat plămânii, cât de mult am examinat gâtul sau inima. Mai des am examinat cu atenție oamenii, nu pentru că aveam suspiciunea de vreo boală, ci pentru că știam că o examinare amănunțită calmează pacienții”, a spus medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:00 - Google trebuie să elimine informațiile „evident inexacte” din rezultatele căutării sale, în conformitate cu o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene
15:59 - Starea sănătății lui Bruce Willis se deteriorează rapid, familia actorului speră la un miracol de Crăciun
15:53 - Eugen Tomac: E cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat UE. Poate acum vor înțelege Parlamentul, Guvernul și Președintele că relația cu UE nu se rezumă doar la subvenții și drept de muncă în alte state
15:36 - S-a votat! Croația va intra în Schengen începând cu 1.1.2023
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”