„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%

„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%
Foto: Pixabay

Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.

Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer timpurie, în ceea ce este descris ca un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

Testarea medicamentului a durat 18 luni

După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.

Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.

„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.

„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru explică: dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra modului în care oamenii progresează”, a adăugat el.

Studiul a înrolat aproximativ 1.800 de pacienți

În cadrul studiului pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numite lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că reduce plăcile toxice din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic fără ambiguitate și reprezintă ceva de moment istoric când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a spus Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL).

Beneficiile generale vor depinde de faptul dacă pacienții tratați cu medicament mențin o traiectorie mai bună dincolo de primele 18 luni, dar cele mai recente date nu pot răspunde la această întrebare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:01 - Szabo Odon: Nu putem schimba Vestul cu Estul. Din Est niciodată nu am primit democrație, niciodată nu am primit prosperitate, niciodată nu am primit bunăstare (VIDEO)
11:57 - Helmuth Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler
11:38 - Un însoțitor de bord a picat testul de alcoolemie, după ce a depășit de 7 ori limita legală
11:38 - Ionuț Moșteanu, despre formarea Guvernului: În ciuda disensiunilor, găsim mai multe lucruri care ne unesc. Mă uit, în primul rând, la principiile de bază, care au transformat România în anii aceștia (VIDEO)
11:37 - Premierul Marcel Ciolacu: „Continuarea marilor investiții publice în infrastructură este prioritatea pe care o urmărim până la finalul mandatului” (VIDEO)
11:20 - Surse de la Guvern, după victoria lui Călin Georgescu din primul tur: România a pierdut 1 miliard de euro din cauza crizei politice. Riscăm să ajungem să nu putem plăti pensii și salarii. PNRR, blocat până la lămurirea situației cu pensiile militare
11:12 - Economiștii critică dur măsurile promovate de Călin Georgescu: „Ar mai veni cineva la noi în țară să investească, să deschidă firme, să creeze locuri de muncă?” (VIDEO)
11:07 - Călin Georgescu, vizat de o plângere penală! E acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion de euro
11:06 - Analiză Politico: De ce ar putea prezidențialele românești să zguduie NATO
10:39 - Care este orașul din România în care va ninge 5 zile neîncetat de Crăciun