„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%

„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%
Foto: Pixabay

Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.

Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer timpurie, în ceea ce este descris ca un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

Testarea medicamentului a durat 18 luni

După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.

Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.

„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.

„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru explică: dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra modului în care oamenii progresează”, a adăugat el.

Studiul a înrolat aproximativ 1.800 de pacienți

În cadrul studiului pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numite lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că reduce plăcile toxice din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic fără ambiguitate și reprezintă ceva de moment istoric când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a spus Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL).

Beneficiile generale vor depinde de faptul dacă pacienții tratați cu medicament mențin o traiectorie mai bună dincolo de primele 18 luni, dar cele mai recente date nu pot răspunde la această întrebare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)