Un nou protest în Turcia. Cetățenii au ieșit în stradă împotriva lui Erdogan în Instanbul și Ankara după ce lira s-a prăbușit

Un nou protest în Turcia. Cetățenii au ieșit în stradă împotriva lui Erdogan în Instanbul și Ankara după ce lira s-a prăbușit
Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, după o altă depreciere cu 15% de marți

Protestele au avut loc la Istanbul și în capitala Ankara pe 23 noiembrie după prăbușirea istorică a lirei.

Au fost văzute grupuri defilând în ambele orașe, în timp ce au cerut Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ să demisioneze, arată publicația duvarenglish.com

Lira turcească s-a depreciat cu peste 15% marți. Miercuri, a mai scăzut cu 3%

Au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în orașul de nord-vest Eskişehir și provincia Egee İzmir.

Lira Turciei a scăzut cu 15% pe 23 noiembrie, în a doua cea mai proastă zi din istorie, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a apărat recentele reduceri drastice ale ratelor dobânzilor și a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, în ciuda criticilor ample și a cererilor de a inversa cursul.

Lira s-a prăbușit până la 13,45 față de dolar, atingând valori record pentru a 11-a sesiune consecutivă, înainte de a reduce unele pierderi. A scăzut cu 45% din valoarea sa în acest an, inclusiv o scădere de aproape 26% de la începutul săptămânii trecute.

Peste 263.000 de tweet-uri au fost distribuite în cursul zilei care au cerut guvernului să demisioneze în fața crizei economice. Pe partea opusă, susținătorii AKP au distribuit peste 300.000 de tweet-uri care au spus: „Sunt cu statul meu”.

Inflația în Turcia a urcat până la 20%

Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă – chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor.

Mulți economiști au considerat că reducerile ratelor sunt nesăbuite, în timp ce politicienii din opoziție au făcut apel la alegeri imediate.

După o întâlnire între Erdoğan și guvernatorul băncii centrale Şahap Kavcıoğlu, banca a emis o declarație în care spunea că vânzarea a fost „nerealistă și complet detașată” de fundamentele economice.

Nu a existat niciun indiciu despre o intervenție pentru a opri criza. Banca centrală a spus că poate face acest lucru doar în anumite condiții în „volatilitate excesivă”.

O perioadă de foc pentru Europa

Tot mai multe proteste iau cu asalt țările europene sau ce au legături economice cu aceasta. în Olanda, în acest weekend, un protest foarte violent a avut loc pe străzile din Rotterdam împotriva restricțiilor anti-COVID, unde protestatarii au fost împușcați, iar autoritățile au fost atacate cu biciclete și artificii.

Protestele împotriva restricțiilor anti-COVID a lovit și alte țări din regiunea Benelux. Belgia a fost și aceasta lovită de un protest violent, care a făcut furori pe rețelele sociale. De asemenea, Austria a avut parte de un protest asemănător, după ce guvernul a anunțat carantinarea tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, iar vaccinarea a devenit obligatorie începând cu anul următor, din februarie.

Pe lângă acestea, un protest neobișnuit a avut loc în Viena, unde gondolierii au protestat împotriva bărcilor motorizate ce distrug și poluează orașul și arhitectura sa.

În Grecia, luna aceasta, patronii de restaurant au protestat împotriva restricțiilor anti-COVID, care le distrug afacerile. De asemenea, în Serbia, societatea civilă a protestat împotriva autorităților ce apără muralul criminalului de război responsabil pentru genocid.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană